Trobar Lorca, en mans del Tribunal Europeu de Drets Humans
La justícia espanyola sempre s'ha negat a investigar on està enterrat el poeta i dramaturg
No és gens fàcil desenterrar els morts de la Guerra Civil, a Espanya. I, a vegades, el recorregut pot ser llarguíssim. Quan es compleixen 85 anys de l’assassinat de Federico García Lorca, la petició per trobar-lo i desenterrar-lo ha arribat al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ha sigut Nieves García Catalán, neta de Dióscoro Galindo, una altra víctima que va ser assassinada juntament amb el poeta i dramaturg, qui ha presentat una demanda després que a Espanya el Constitucional es negués a investigar què va passar aquell agost de 1936. Es creu que a la mateixa fossa on van amagar Lorca, a banda de Galindo, hi ha també els anarquistes Francisco Galadí i Joaquín Arcollas.
Abans del Constitucional, la neta de Galindo ho havia intentat també davant el jutjat de Granada i l’Audiència Provincial. Tots els jutges, però, havien decidit arxivar la recerca. El Constitucional ho va fer amb l’argument que "no apreciava en els fets cap transcendència constitucional". En aquell moment, l’advocat que porta el cas, Eduardo Ranz, ja va dir que recorreria a Europa. L’advocat sol·licita que s’investigui si les restes dels quatre assassinats es troben en el Parque Federico García Lorca, a Alfacar (Granada). Es basa, en part, en una entrevista del 2019 publicada a La Razón a José Antonio Valdivia Gómez, que el 1986 era diputat d’Obres i Serveis de la Diputació de Granada, i que va assegurar que s’havia trobat un fèmur en unes obres que es van fer al parc que finalment es va llançar en una finca propera. L’autor d’aquesta entrevista va ser el periodista Víctor Fernández.
Lorca ha estat un dels poetes en llengua castellana més importants del segle XX. Exponent de la Generació del 27 i autor de renom internacional des de principis de la dècada dels 30, el seu assassinat va interrompre una obra fecunda i versàtil. En el passat s'han intentat trobar, sense èxit, les seves restes. L'any 2009, seguint les indicacions de l'historiador Ian Gibson –que ha dedicat bona part de la vida a estudiar García Lorca–, la Junta d'Andalusia va iniciar un seguit d'excavacions als afores d'Alfacar que van acabar amb l'única evidència científica que en aquella zona mai no s'hi havia enterrat ningú.
Lorca va ser detingut i tancat a La Colonia (Víznar), un antic molí que fins a l'esclat de la Guerra Civil havia funcionat com a residència escolar per a noies. La nit del 17 d'agost del 1936 el tinent Martínez Fajardo es va emportar quatre dels empresonats, entre els quals hi havia García Lorca. Encara avui no se sap què va passar després, ni on van enterrar les víctimes.