L'Obra Social de La Caixa obre l'Espai Caixa a la Casa Macaya
El nou equipament, que vol ser un "estendard del compromís amb la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental", s'ubica a l'edifici modernista on l'entitat bancària ja va tenir un centre d'art als anys noranta
BarcelonaL'Obra Social La Caixa ha inaugurat aquest dimarts l'EspaiCaixa Casa Macaya, un nou equipament situat en aquest edifici modernista de Barcelona que aspira a ser referent de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. Així ho ha explicat el president de La Caixa i de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, a l'acte inaugural en què també ha participat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.
Fainé ha definit el nou centre com l'"estendard del compromís amb la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental" de la Fundació La Caixa, que pretén també que EspaiCaixa es converteixi en un referent intel·lectual per al món acadèmic i professional. "Volem generar més valor a partir de la reflexió intel·lectual i l'avanç en el pensament", ha indicat Fainé, el qual ha assegurat que l'única finalitat de l'EspaiCaixa Casa Macaya és "contribuir al progrés de les persones".
Isidre Fainé ha recordat que la Casa Macaya ha estat sempre vinculada a l'expansió de l'Obra Social, ja que ha estat successivament la seu de l'Institut Educatiu de Sordmuts i de Cecs i del Centre Cultural de la Fundació La Caixa, precedent dels centres CosmoCaixa i CaixaForum. I ha fet una repassada a l'esplendorós passat de l'edifici, situat al passeig de Sant Joan, obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que La Caixa va adquirir el 1947.
Els més de 2.000 metres quadrats de les instal·lacions del nou centre estan pensats per fomentar les col·laboracions i sinergies amb entitats i institucions centrades en l'àmbit del pensament, les ciències socials, la conservació del medi ambient i la recerca de la sostenibilitat. Per aquest motiu, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha vaticinat que l'EspaiCaixa Palau Macaya "es convertirà en el CaixaForum Social", perquè és un exemple d'aposta clara de les institucions pel benestar social en aquests moments de crisi, ha remarcat. Trias ha destacat, també, que des de sempre La Caixa ha col·laborat de manera estreta en la creació de pensament sobre l'estat del benestar.
L'alcalde ha indicat que aquest nou centre contribuirà a la reflexió sobre l'estat del benestar i, a més, ajudarà les entitats del tercer sector, bàsiques per a la seva existència, a continuar el procés de professionalització que necessiten i estan duent a terme.
Amb l'obertura d'aquest centre, el Palau Macaya torna així a estar obert al públic després d'estar tancat més d'un lustre i assumir unes reformes que han respectat la noblesa dels materials i la creativitat d'aquest monument, a la vegada que permetran oferir nous espais per al seu nou ús. El centre compta amb cinc sales polivalents, aules equipades amb tecnologia informàtica, una sala d'actes amb capacitat per a 140 persones, punts de lectura i wifi i altres espais propicis per a la relació, la interactuació i l'intercanvi d'idees que estaran a partir d'ara a disposició dels usuaris en ple Eixample de Barcelona.