El llegat de Toni Morrison: set llibres que exploren què vol dir ser negre als Estats Units

El fantasma de l'esclavitud plana sobre l'obra de la premi Nobel

Toni Morrison
Ara
06/08/2019
3 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLa guanyadora del premi Nobel de literatura del 1993, Toni Morrison, sempre va puntualitzar que no era nord-americana sinó afroamericana. Els personatges de les seves novel·les són sempre dones fortes, i el fantasma de l'esclavitud, la pobresa i la humiliació plana sobre bona part de la seva obra. Aquestes són algunes de les novel·les destacades de l'escriptora que mai va deixar de mirar enrere i de pensar en les herències que rebem:

1. 'L'origen dels altres' (Ara Llibres / Lumen, 2018)

L'origen de l'últim llibre de Toni Morrison és un cicle de conferències que va pronunciar a la Universitat de Harvard sobre la "literatura de pertinença" la primavera del 2016. Donald Trump encara no havia guanyat les eleccions, ho faria pocs mesos després, però és pràcticament impossible llegir aquest llibre sense pensar en el moment en què vivim. L'autora s'endinsa en la història dels Estats Units i parla dels seus problemes identitaris, sobre com es decideix qui és foraster i sobre les fronteres. "La narrativa ofereix un terreny erm controlat, una oportunitat de ser l'Altre, de convertir-se en l'Altre. El foraster. Amb compassió, amb lucidesa i amb el perill de caure en l'examen de consciència. En aquesta interacció, per a mi, com a autora, Beloved, la nena, la que apareix, és l'Altre elevat a la màxima potència. Clamant, clamant eternament per un petó". Llegiu la crítica de l'ARA Llegim.

2. La nit de les criatures (Ara Llibres / Lumen, 2016)

El racisme i la culpa tornen a ser els temes de 'La nit de les criatures'. Morrison reflexiona sobre les marques que poden deixar els maltractaments i els abusos durant la infància. "Una hora després que me la traguessin d'entre les cames, ja m'havia adonat que tenia un problema. Un problema greu. Era tan negra que em va espantar. Negra com una gola de llop, negre sudanès", diu la mare de la Lula Ann, que més endavant es farà dir Bride, la protagonista del llibre. La Bride només buscarà afecte i cridar l'atenció quan sigui més gran. El llibre és també una reflexió sobre les dificultats a l'hora d'exercir la maternitat.

3. Una benedicció (Ara Llibres / Lumen, 2008)

Morison reflexiona sobre l'esclavitud (també la que pot generar un passió amorosa) a través de la Florens, una esclava negra que sobreviu en una plantació de tabac entre penúries. Rebutjada per l'home que estima, torna a la plantació, on escriu el seu relat sobre el desamor. Si 'Beloved', la seva anterior novel·la, té com a context els últims anys de l'esclavitud, 'Una benedicció' es situa als inicis, a finals del segle XVII. Morrison també reflexiona sobre la maternitat i la supremacia de l'home envers la dona.

4. Beloved (Debolsillo, 1987)

Amb aquesta novel·la, l'escriptora va guanyar el premi Pulitzer el 1988. Com en altres de les seves obres, els mites, els rituals i un cert realisme màgic apareixen dins la història situada a Ohio, l'estat on va néixer, a l'entorn de la dècada dels setanta del segle XIX. La majoria de personatges són exesclaus que no poden deixar de fugir. La protagonista és una dona que decideix matar la seva filla abans que creixi com a esclava.

5. La canción de Salomón (Ediciones B, 1988)

Morrison situa la novel·la als barris negres de Michigan, on l’odi entre blancs i negres és latent. El protagonista és un home orgullós d’haver-se’n sortit i d’haver sobreviscut. Però decideix mirar enrere i descobrir d’on ve la seva família i quin és el seu passat. Altra vegada l’escriptora indaga sobre com la història familiar pot influir en el present.

6. Sula (Ediciones B / Columna, 1995)

La novel·lista segueix l'amistat durant 40 anys entre dues dones negres amb opcions de vida molt diferents en una petita ciutat fictícia situada en algun lloc d'Ohio. Una és una dona autosuficient i fins a cert punt despietada que decideix transgredir totes les normes socials. L'altra fa tot el que s'espera d'ella: es casa i té fills. Morrison narra, en el fons, una història sobre una de les seves grans preocupacions: la situació de les dones negres als Estats Units. Sense dret a l'educació i marginades, sovint la frontera començava a la porta de casa.

7. Ojos azules (Ediciones B, 1994)

Va ser el debut literari de Morrison. La novel·la es situa en un terreny que coneix molt bé, el l'Oest Mitjà nord-americà. Els personatges viuen en una comunitat negra i una noia, que no se sent atractiva, somia que només podrà ser feliç si té els ulls blaus de Shirley Temple. El seu destí és força tràgic: violada pel pare, es queda embarassada i acaba embogint. És la pèrdua de la innocència però també l'esclavitud des de moltes òptiques, també la que imposa els cànons de bellesa femenins.

stats