Els cartronets dels 'packs' de cervesa: una revolució del disseny
El Disseny Hub exposa les 400 peces premiades en l'àmbit gràfic, l'industrial, l'artesanal i l'arquitectura
BarcelonaUna de les peces més espectaculars de l'exposició El millor disseny de l'any, que s'acaba d'obrir al Museu del Disseny, és una de les més petites i lleugeres. És molt econòmica i aparentment insignificant, però ecològicament revolucionària. Es tracta dels cartronets que han substituït els plàstics dels packs de cervesa. L'invent és obra de Damm i el grup Alzamora d'Olot, que es dedica al packaging, i "en menys de dos mesos va ser copiat per la competència", diu Salvi Plaja, president de l'Associació de Disseny Industrial del FAD. Potser no és una bona notícia per al disseny però sí per al planeta, perquè "mostra el camí que seguiran els plàstics en l'embalatge", assenyala.
L'exposició anual del FAD, l'entitat que agrupa tots els àmbits del disseny, recull els projectes creats durant l'any de pandèmia, el 2020. S'hi van presentar 2.000 propostes i diferents jurats n'han seleccionat 400, que són finalistes o premiades en disseny gràfic, industrial, artesanal i arquitectura, on predominen les obres en fusta.
A la mostra s'exposa, per exemple, l'imponent Seat Cupra Formentor, però a pocs metres també hi ha unes galledes de fregar de l'estudi d'Inma Bermúdez, famosa per objectes com la preciosa làmpara-cistella. La dissenyadora va idear per als fabricants de plàstics valencians SP-Berner unes peces elaborades amb el 80% de plàstic reciclat, que recull la mateixa empresa de residus i que acaba venent al Mercadona. "El disseny és un aliat del dia a dia", afirma Plaja. A banda de dissenys industrials que ja són al mercat -elements de decoració, il·luminació o una cadireta de cotxe de Jané útil dels 0 als 12 anys de la criatura- també hi ha projectes de recerca d'estudiants, com un minifiltre nasal per córrer en una ciutat contaminada com Barcelona o un rellotge per controlar la fertilitat amb la temperatura basal (adeu anticonceptius?). Fins i tot hi ha les fixacions d'una taula de surf creades amb impressora 3D per intel·ligència artificial (adéu dissenyadors?).
En el camp del disseny gràfic predomina "un disseny purista", un "retorn a l'essència", diu Sisón Pujol, presidenta de l'Associació de Dissenyadors Gràfics. Entre els 1.000 projectes presentats n'hi havia pocs de les grans agències i molts més d'estudis petits però molt creatius. Entre els 200 seleccionats hi ha diversos projectes de tipografia d'Extratype, el packaging de les xocolates de Casa Cacao, obra de RUN, també autors del disseny de la revista El Món d'Ahir. També destaca un packaging de festucs ecològics obra de Pensando en Blanco, l'autopromoció humorística de Retícula Cobarde i el disseny del disc de Nathy Peluso Calambre, que va fer l'estudi d'Albert Romagosa. L'Studio Ingrid Picanyol ha rebut set premis, amb projectes com la nova identitat del restaurant El Masvell.
I encara hi ha espai per a les obres d'artistes i artesans: peces i obres d'art elaborades a mà i amb tot tipus de materials, des del tèxtil al ferro i fins i tot els cabells. Són obres que tenen una difícil sortida al mercat però són del tot originals, com Nu, d'Asunción+Guasch: peces de roba de les quals només es veuen les costures.