ÒPERA
Cultura05/12/2020

El Liceu amenaça amb cancel·lar tota la programació

Si el Procicat no elimina el dilluns el topall de 500 espectadors, es tanca 'La traviata'

Laura Serra
i Laura Serra

BarcelonaEl Liceu podria abaixar el teló sine die fins que es controli la pandèmia. Aquest dissabte s'ha reunit la comissió executiva del Gran Teatre del Liceu amb caràcter d'urgència. La direcció del teatre ha traslladat a les institucions que el conformen (Generalitat, Ajuntament de Barcelona, ministeri de Cultura, Diputació de Barcelona i altres òrgans propis) que és inviable mantenir l'activitat mentre les restriccions epidemiològiques obliguin a restringir l'ocupació de la sala a 500 persones, que representa prop del 22% de l'aforament. Per això han anunciat a través d'un comunicat que dilluns cancel·laran tota la programació fins que el Govern no permeti obrir el teatre a més de 500 espectadors.

La setmana passada el Liceu ja havia fet una acció per pressionar el Govern per enlairar el topall per a les sales de gran format. Segons el Liceu, les "condicions objectives de seguretat" no comprometen la salut dels espectadors. La mala evolució de la pandèmia, però, no hi ha ajudat. Divendres el Govern va decidir prorrogar el primer tram de la desescalada per l'empitjorament sobtat dels indicadors, i per tant el topall de 500 espectadors als espais culturals no s'ha pogut negociar com esperaven els directius del Liceu. D'aquesta manera, creuen que és inviable mantenir l'activitat, tot i ser un teatre públic, i amenacen amb el tancament per pressionar el Govern.

Cargando
No hay anuncios

El Liceu havia previst poder assolir com a mínim el 50% de l'aforament, que serien 1.144 entrades; aquests són els tiquets que havien posat a la venda per a l'òpera que està en cartell, La traviata, i que es va preestrenar divendres per recol·locar espectadors que tenien entrades per la funció d'estrena d'aquest dissabte. Però és impossible doblar les 16 funcions previstes fins al 30 de desembre.

En la reunió, presidida pel president de la Fundació, Salvador Alemany, hi havia una quinzena de representants. Com a membres de l'equipament, hi han intervingut el director general, Valentí Oviedo, i la directora financera, Anna Serrano, però no el director artístic, Víctor Garcia de Gomar. Com a polítics hi havia, entre altres, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; la directora de l'INAEM, Amaya de Miguel; el tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Joan Subirats; el president de l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Cañizares, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, de convidat. El teatre els ha volgut demostrar els protocols de seguretat adoptats des de l'inici de la pandèmia. Els consellers de Cultura i Interior "han manifestat la seva disposició a informar amb urgència de les dades percebudes al Procicat, per tal de revisar els topalls d'assistència als grans equipaments". La directora de l'INAEM del ministeri de Cultura, Amaya de Miguel, s'ha ofert a aportar les experiències del Teatro de la Zarzuela i el Real de Madrid, així com altres teatres d'òpera d'Espanya que, actualment, estan operant amb percentatges superiors al 50%.

Cargando
No hay anuncios

La Comissió finalment "ha ratificat la proposta de la direcció de cancel·lar les representacions de La traviata a partir del dia 7, en el cas que no s'elimini el topall de 500 espectadors". Això vol dir que la funció del dissabte es fa amb els 500 espectadors i la de dilluns (una sessió per a joves de menys de 35 anys) també es manté, però si el cap de setmana no hi ha cap anunci del Procicat se suspendria tota la programació "fins que s'observi una previsió de normalitat que deixi enrere les costoses reprogramacions i cancel·lacions". En aquest cas, es tornarien els diners als espectadors. Mentrestant, però, el Liceu manté les funcions programades de La traviata, la pròxima el dia 8, amb 1.144 butaques. A banda de La traviata, el desembre el Liceu té en cartell dues produccions d'El Petit Liceu i un concert amb Sondra Radvanovsky. És el 18 de gener quan arribaria la següent òpera, Les contes d'Hoffmann, de Jacques Offenbach.

A efectes pràctics, el que anuncia el Liceu és el tancament fins al control de la pandèmia. Perquè, segons el pla de desescalada, no es podia arribar a tenir 1.000 persones en un espai cultural fins al quart tram, al gener, passat festes, cosa que afectava molt negativament també grans teatres privats com el Victòria, el Coliseum i el Tívoli (que ha decidit no obrir). L'Associació de Teatres de Catalunya ja havia demanat fa dies eliminar aquest topall. Caldrà esperar les properes hores per saber quina és la capacitat de negociació del Liceu i la cultura.