L'Heliogàbal pren aire amb les Festes de Gràcia
Da Souza, Futuro Terror i Mambo Jambo omplen de públic La Sedeta en la segona jornada del Festigàbal
BarcelonaArtur Estrada, guitarrista de Nueva Vulcano i director artístic de l'Heliogàbal, descansava, divendres a la matinada, recolzat en una paret del Centre Cívic La Sedeta. La seva samarreta pesava més d'un quilo de suor i els ulls, tot i haver-se tancat poques hores aquests dies, brillaven amb força. Quan t'hi acostaves repetia una vegada i una altra: "Això són molts anys de feina, molts". No es referia a organitzar dues nits de festa major de Gràcia sinó a la resposta massiva que havia tornat a aconseguir l'Heliogàbal, com quan fa uns mesos va demanar ajuda per pagar els deutes generats per les multes que han ofegat el local del carrer Ramon i Cajal.
Malgrat que l'emplaçament de La Sedeta deixava el Festigàbal fora del centre històric de Gràcia, la plaça del Camp d'en Grassot tornava a estar de gom a gom en la seva la segona nit de concerts. A diferència de la nit anterior, divendres va costar una mica més d'omplir l'espai –l'oferta de concerts al barri era més gran– però quan Da Souza, els encarregats d'obrir la vetllada, encaraven la recta final del seu concert, la convocatòria ja era un èxit. Considerats un dels grups més prometedors de l'escena estatal, els joves prodigi balears presentaven 'El gran salt endavant', navegant a tota màquina entre el 'hardcore' emocional d'American Football o The Get Up Kids i els tòtems de la dècada dels 90. Sorollosos i virtuosos, van acabar amb les seves cançons més reeixides, 'Abril' i 'Tot és aquí', emparentant-se amb Pavement o Teenage Fanclub.
Seguint una ruta imaginària pels Països Catalans, de Mallorca vam passar a Alacant, terra dels Futuro Terror, últim fitxatge de la històrica discogràfica barcelonina BCore. Els valencians van sortir a l'escenari convençuts de no deixar ostatges: Punk 77, garatge amfetamínic i tornades tavernàries que van provocar els primers punys enlaire. El públic ballava, saltava o parlava als laterals de la plaça en plena concòrdia, suportant l'enganxifosa calor i consumint a les poblades barres. Avui dia, comprar la cervesa a l'organització i no als comerços adjacents s'ha convertit en un acte de militància, suport i respecte que va complir-se a La Sedeta.
Tupès a primera fila
Tancaven la nit els Mambo Jambo, liderats pel saxofonista Dani Nel·lo, llegenda de la subcultura barcelonina dels 80 i ex Los Rebeldes. La banda, que havia omplert sis nits seguides el Jamboree fa poc menys d'un mes, tocava en un escenari normalment esquiu a l'escena rock'n'roll. No va ser un problema per fer moure l'esquelet d'una plaça on ja s'havien instal·lat alguns tupès a primera fila. Enèsima demostració de força de l'Heliogàbal, que va anunciar un últim trimestre d'any programant concerts a diversos emplaçaments de la ciutat, principalment a la sala Be Good del Poble Nou, una nova etapa en què la música, sortosament, no haurà de deixar de sonar.