Cas Sixena

L'exconseller de Cultura Santi Vila al·lega que van actuar amb imparcialitat en el litigi de Sixena

Ha declarat com a investigat per desobediència i prevaricació als jutjats d'Osca

L'exconseller de Cultura Santi Vila a la sortida dels jutjats d'Osca, juntament amb el seu advocat Joan Segarra
Montse Riart
25/04/2018
2 min

BarcelonaL'exconseller de Cultura Santi Vila ha declarat aquest dimecres com a investigat als jutjats d'Osca pel litigi per les obres del monestir de Sixena. A Vila l'acusen de desobediència i prevaricació per no haver traslladat a l'Aragó les obres que eren al Museu de Lleida. Segons fonts judicials consultades per l'ARA, l'exconseller ha assegurat que en tot moment van actuar de manera imparcial i d'acord amb la llei catalana de patrimoni i la de museus. Vila ha assegurat que després de la sentència van enviar totes les obres del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a l'Aragó –excepte les pintures murals, que no es van tocar per risc que es fessin malbé– i ha al·legat que si no es va fer el mateix amb les del Museu de Lleida va ser per mantenir la unitat de la col·lecció, un dels preceptes que estableix la legislació catalana.

Aquest dimecres també havia de declarar el successor de Vila, Lluís Puig, que actualment és a Brussel·les i no ha comparegut. La jutge ha demanat a la seva advocada –que sí que ha anat als jutjats d'Osca– que el seu client declari per videoconferència.

Es va donar l'ordre de complir amb la sentència

Vila ha contestat a les preguntes de la jutge i el fiscal, però no a les de l'acusació particular. Segons fonts judicials, ha explicat que, des del primer moment que es va dictar la sentència que ordenava el retorn de les obres de Sixena, com a conseller de Cultura va donar l'ordre de començar els tràmits administratius per complir amb el manament judicial. L'exconseller també hauria dit que ja van advertir que, en el cas de les obres del Museu de Lleida, no es podrien complir els terminis marcats pel jutjat perquè la tramitació requeria més temps.

Les obres del MNAC van tornar al monestir aragonès –excepte les pintures murals– però finalment els tècnics de Cultura van emetre un informe negatiu en què s'assegurava que, en compliment de la llei catalana, no podien retornar les obres del Museu de Lleida, perquè es trencava amb el precepte legal que ordena mantenir la unitat de la col·lecció.

L'exconseller hauria insistit també que la decisió es va prendre en tot moment per motius tècnics i no polítics. Hauria explicat a la jutge, segons aquestes mateixes fonts, que tot i la seva voluntat s'havia trobat amb la impossibilitat legal de complir amb el mandat judicial, perquè es contradeia amb la legalitat catalana. "Hem intentat explicar que es va fer tot el que es podia fer, sempre assistits pels gabinets jurídics de la Generalitat, i que per tant no es va fer de manera discrecional", ha assegurat Vila a la sortida dels jutjats en declaracions recollides per l'ACN.

La defensa de Vila –que ara porta el despatx Molins i Silva– ha demanat que la causa es tramiti a Barcelona. Consideren que en cas que s'apreciï que hi ha hagut prevaricació, les ordres i resolucions s'haurien firmat a la capital catalana i no a l'Aragó. En cas que prevalguin el delicte de desobediència i la tramitació des d'Osca, els advocats de Vila creuen que la investigació per prevaricació s'hauria d'arxivar.

stats