PATRIMONI
Cultura01/09/2015

L’Estat Islàmic dinamita el temple de Bel a Palmira

Ara
i Ara

BarcelonaL’Estat Islàmic continua el seu sinistre pla de destrucció del lloc arqueològic de Palmira. L’Observatori Sirià dels Drets Humans va informar ahir que els jihadistes van dinamitar part del temple grecoromà de Bel diumenge. Es tracta del temple més gran del jaciment i del que estava en més bon estat de conservació. Està dedicat a la divinitat suprema del panteó babilònic i el seu sostre, ja desaparegut, estava recobert d’or. Més endavant, al segle XII, va ser utilitzat com a mesquita.

El director del departament sirià d’Edificis Antics, Nazir Auad, va afirmar que encara es desconeix l’abast de l’atemptat: “Ara com ara no tenim informació detallada, dades ni fotografies del que ha passat amb Bel. Només comptem amb una visió preliminar i el testimoni de la població local. Estem esperant fotografies per documentar i avaluar els danys exactes”. Segons el mateix expert, alguns vilatans van dir que s’havia produït una única explosió al pati del temple, mentre que d’altres van assegurar que n’havien sentit més d’una. D’altra banda, el director general d’Antiguitats i Museus de Síria, Mamun Abdulkarim, va ratificar a la cadena Al-Jazeera que s’havia produït una explosió al pati de l’edifici però va explicar que la nau i la columnata frontal del temple estan “intactes”.

Cargando
No hay anuncios

La destrucció de part del temple de Bel se suma a la del temple de Baal, que va ser qualificada de “crim de guerra” per la directora general de la Unesco, Irina Bokova. Mohamed Nazir Aud va responsabilitzar la comunitat internacional de totes les pèrdues que s’han produït a les ruïnes i les antiguitats, que va considerar un “tresor” de Síria, i va exigir “un pla immediat per aturar i prevenir qualsevol acte de devastació i destrucció de les ruïnes”.

Després d’aquests dos atacs, perilla encara més el futur de la resta del jaciment -que l’Estat Islàmic va omplir d’explosius al juny, tot just entrar a Palmira-, on hi ha una columnata de més d’un quilòmetre, un temple funerari també grecoromà, un arc de triomf, l’amfiteatre i el temple dedicat a Nabu i Apol·lo.