L'embolic del claustre de Palamós en 10 claus
Després de dos mesos de polèmica des que es va anunciar l'existència d'un claustre romànic en una piscina privada, els experts conclouen que data del segle XX
Barcelona1. El dilluns 4 de juny 'El País' publica un reportatge on crida l'atenció –tot i que era un fet molt conegut a la zona– sobre l'existència d'un claustre medieval a Mas del Vent, una mansió de luxe de Palamós. La descoberta es remunta al simposi 'Art fugitiu' que l'EMAC, el grup d'investigació d'art romànic i gòtic de la Universitat de Barcelona, va celebrar el passat mes de maig.
2. L'historiador de l'art i professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto va analitzar el claustre a partir d'unes fotografies que l'edició francesa de la revista 'AD' va publicar l'estiu de 2010. Boto va pronunciar la ponència sobre el claustre sense haver-hi accedit mai. L'especialista assegura que és comparable als de Silos i Las Huelgas, tots dos ubicats a Burgos. La sorpresa del món acadèmic és majúscula.
3. L'endemà dimarts, la Generalitat de Catalunya posa el cas en coneixement de la fiscalia de Girona i envia al jutjat una sol·licitud per entrar a la finca. Els propietaris no havien responst als diversos requeriments anteriors per accedir-hi que va enviar el Govern.
4. El dimecres transcendeix que l'especialista en art medieval del Metropolitan de Nova York Carmen Gómez-Moreno va examinar el claustre a partir de fotografies el 1966 i va arribar a la conclusió que era una falsificació.
5. Kurt Englehorn, el propietari, afirma, a través d'un comunicat, que el va comprar a Madrid el 1958 i que sempre va dubtar de la seva autenticitat. El claustre estava desmuntat i guardat dins caixes dins una magatzem a Madrid. El propietari subratlla que mai n'ha amagat l'existència perquè es conserven les fotografies del muntatge el febrer de 1959 a l'Arxiu Municipal de Palamós. El president de l'empresa propietària, Josep Comas, diu que el claustre es va comprar el 1958 per un milió de pessetes i que eren reticents a les visites per preservar la intimitat. També ha anunciat que, si és original, l'obriran al públic
6. El dijous al matí tres tècnics de la Generalitat visiten el claustre i analitzen tant les proves obtingudes com d'altres estudis que han de confirmar la seva autenticitat.
7. Un expert en romànic i professor d'història de l'art de la Universitat de Burgos, René Jesús Payo, ubica aquell mateix dijous la procedència del claustre a les províncies de Burgos o Segòvia i apunta la hipòtesi que pugui tractar-se del claustre del desaparegut monestir de San Pedro de Gumiel de Izán, proper al de Silos.
8. El divendres, els propietaris obren les portes del claustre a la premsa i als historiadors que van denunciar el cas: sembla autèntic. El president de l'associació Amics del Romànic, Juan Antonio Olañeta, afirma: "El romànic ha recuperat un fill que s'havia perdut i d'una qualitat excepcional". El professor Boto també opina que és una construcció autèntica del segle XII.
9. A principis de juliol, 10 tècnics tornen a visitar el claustre perquè des de Patrimoni asseguren que volen fer-ne un diagnòstic "concloent", incontestable. En aquesta segona visita hi van des d'arqueòlegs i arquitectes fins a historiadors de l'art, geòlegs, restauradors i experts del ministeri de Cultura.
10. El dia 31 de juliol, dos mesos després de l'inici de la polèmica, Mascarell anuncia que els experts conclouen que el conjunt del Mas del Vent data del segle XX tot i que hi ha peces antigues, i es declara Bé Cultural d'Interès Local.