Història
Cultura02/08/2015

Una edició crítica del 'Mein Kampf' es publicarà l'1 de gener a Alemanya

Les autoritats bavareses han fet marxa enrere i no donaran suport al projecte, que es presenta com una edició "científica" del pamflet de Hitler

Efe
i Efe

BerlínL'Institut d'Història Contemporània de Munic (IFZ) publicarà l'1 de gener del 2016 una edició crítica de 'Mein Kampf' que s'espera amb gran interès a Alemanya. La raó de la publicació és que a partir del 2016 els drets d'autor de l'obra quedaran lliures. 'Mein Kampf', el pamflet que Hitler va escriure a la presó entre 1924 i 1926, ha estat objecte d'una gran polèmica: molts creuen que hauria de quedar-se tancat a l'armari dels textos prohibits. De fet, l'estat de Baviera, després de donar suport al projecte d'edició crítica, va fer marxa enrere i va retirar el seu suport. La conferència de ministres dels Länder alemanys, d'altra banda, vol impedir noves edicions del llibre a través de disposicions legals contra l'odi racial.

"Això que el llibre està tancat a l'armari dels textos prohibits no és correcte", afirma, tanmateix, el subdirector de l'IFZ Magnus Brechkten. "El llibre és accessible. Se'n van imprimir més de 12 milions d'exemplars a Alemanya i molts encara es poden comprar a les llibreries de vell. A més, el llibre es pot descarregar d'internet i els drets per a les traduccions a l'anglès es van vendre als anys 30, així que n'hi ha moltes edicions estrangeres disponibles.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, assegura Brechtken, una prohibició de noves edicions de 'Mein Kampf' no afectaria el projecte de l'IFZ perquè es tracta d'una edició científica. "La nostra edició està protegida per la constitució, que garanteix la llibertat de la ciència", diu. L'aparell crític de l'obra –3.500 notes en les quals s'explica el context històric, s'aclareixen alguns conceptes i també es denuncien fal·làcies en l'argumentació de Hitler– tindrà al menys el mateix pes que el text original. "Estem davant una font històrica que necessita explicacions sobre el context del moment, les persones, els conceptes i les investigacions dels últims setanta anys", afirma Brechtken.

El director de l'edició, Christian Hartmann, ha admès al diari Süddeutsche Zeitungen que en alguns moments ha experimentat un cert plaer en desmuntar les tesis de Hitler, que apel·len fonamentalment a les emocions, confrontant-les amb fets històricament documentats.

Cargando
No hay anuncios

La caràtula de l'edició serà gris i el títol 'Hitler-Mein Kampf. Eine kritische edition' ('Hitler-La meva lluita. Una edició crítica'). La firmaran com a editors Hartmann i els membres del seu equip. Així s'evita que Hitler aparegui com a autor del llibre. "Això era molt important per a mi, no volíem que hi hagués gent que posés el llibre a les biblioteques només perquè hi apareix molt gran el nom de Hitler", ha dit Hartmann.

L'edició crítica culminarà un treball de diverses dècades de l'IFZ, fundat el 1949 amb el propòsit inicial d'investigar els orígens i els factors que van fer possible l'ascens del nacionalsocialisme.