Cultura16/05/2014

L'Auditori acull l'exposició 'Les músiques dels 1714s'

La mostra presenta els canvis musicals de la Guerra de Successió en el context català i europeu

Acn
i Acn

BarcelonaL'Auditori ha presentat aquest divendres l'exposició 'Les músiques dels 1714s' que es pot visitar al vestíbul de la sala 2 Oriol Martorell fins al 19 d'octubre. La mostra presenta, d'una banda, les transformacions musicals en els anys de la Guerra de Successió i, de l'altra, la pervivència de la derrota catalana en les cançons orals i en les creacions musicals inspirades en el mite del 1714. Inclou una mostra de més de 60 enregistraments d'àudio i vídeo, juntament amb instruments de l'època, gravats, mapes i partitures. L'entrada costa 3 euros i és gratuïta presentant una entrada a qualsevol dels concerts de L'Auditori del mateix dia de la visita.

L'exposició ofereix tres ítems destacats. Els catlins, que era el nom que rebien les cordes per a instruments fetes al barri del Born de Barcelona i que s'exportaven a Anglaterra, els Països Baixos i a l'Amèrica Colonial. També s'hi poden veure els Goigs de la Mare de Déu de la Llibertat, un conjunt d'escrits redactat durant el setge a la capital catalana quan un grup de ciutadans es va reunir a la capella d'en Marcús de Santa Caterina. Per últim 'Les músiques dels 1714s' presenta el 'Brindis a Felip V', que s'ha enregistrat per primer cop amb motiu de l'exposició amb el Cor Jove de l'Orfeó Català. L'exposició també relaciona la música de la cort de Barcelona amb la que es feia a Viena, i la influència de la música italiana en l'Europa occidental.

Cargando
No hay anuncios

També hi destaquen la reconstrucció musical i coreogràfica d'una sardana i una mantuana, un mapa de la Barcelona de l'època amb deu ubicacions musicals, junt amb un vídeo amb les músiques relacionades amb tres batalles: Lleida, Barcelona i l'Almenar. L'exposició també inclou una zona 'karaoke' on els visitants podran cantar dues cançons de l'època i descobrir les diferències entre la manera de compondre cançons populars de l'època i l'actual.

'Les músiques dels 1714s' aborda com era la societat catalana durant la Guerra de Successió i la importància de la cultura musical en aquella època. També tracta els canvis causats per la guerra en els models musicals i de ball a Catalunya. La segona part de l'exposició explica la supervivència de la derrota catalana del 1714 en les cançons orals i en les creacions musicals fins a l'actualitat: comença amb la nova cançó fins als temps moderns i acaba amb un vídeo fet amb els sons de les manifestacions de l'11 de setembre de 2010 i 2012.