L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana fa 35 anys i homenatja Josep M. Castellet
L'entitat celebra un acte commemoratiu a Barcelona després de fer-ne a Palma i València
Barcelona"La realitat és complicada i l'associació encararà els propers anys amb incerteses." Amb aquest aire pessimista ha començat Guillem-Jordi Graells, president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l'acte de commemoració dels 35 anys de l'entitat. Tot i això, Graells ha reiterat el "compromís" de la junta directiva de "tirar endavant" amb la "dedicació i entusiasme" de sempre. L'acte de commemoració dels 35 anys de l'AELC s'ha celebrat a Barcelona, després de fer-se també a València i Palma, i s'ha homenatjat el primer president de l'AELC, Josep M. Castellet, a qui s'ha lliurat una còpia emmarcada de l'acta fundacional.
Castellet ha recordat l'any 1969, quan, com a director literari d'Edicions 62, va viure les dificultats d'edició de la Gran Enciclopèdia Catalana i el "trauma" de no poder pagar els drets d'autor aquell any. Arran d'episodis com aquell, ha explicat, van sorgir les converses per muntar una associació d'aquestes característiques. "No hi ha satisfacció més gran per a algú d'ofici que ser reconegut per la gent del seu ofici", ha dit.
Des que va néixer l'Associació a finals d'octubre del 1977, l'entitat ha travessat tota mena de vicissituds, tant positives com negatives, però s'ha mantingut coherent al seu esperit fundacional. Maria Mercè Roca, vicepresidenta de l'AELC, ha destacat que "en aquests temps que vivim, potser ara més que quan l'associació va néixer, en què volen trossejar la llengua catalana per fer-la més petita i més feble, el plantejament inequívoc, bel·ligerant, de defensa de la unitat de la llengua és agosarat, únic i d'agrair".