Quinze activitats per no perdre't la Nit dels Museus

Aquest dissabte, de les set de la tarda a la una de la matinada, els centres artístics i espais museístics s'omplen amb visites teatralitzades, concerts i projeccions de pel·lícules

Diversos museus, com el MNAC, ofereixen activitats alternatives durant la Nit dels Museus 2015 / MNAC
Ara
15/05/2015
5 min

BarcelonaEls museus d’arreu de Catalunya s'uneixen aquest dissabte, des de les set de la tarda fins a la una de la matinada, als més de 4.000 museus de 40 països que participaran en la Nit dels Museus. En l’11a edició d’aquesta cita, s'obriran al públic 226 equipaments i 389 col·leccions. A més, diumenge hi haurà jornades de portes obertes a la majoria dels museus per la coincidència en el mateix cap de setmana de la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus.

Proposem 15 activitats per tot Catalunya de la Nit dels Museus que van més enllà de les exposicions:

1. Poesia, dansa, 'performance' i música a la Blueproject Foundation. A part de les exposicions de la fundació, la galeria situada al carrer Princesa ofereix a la Nit dels Museus una sèrie d'activitats que inclouen una 'performance' de l'artista Marla Jacarilla, un concert d'improvisació electrònica a càrrec de Lost Lobes, un espectacle de dansa presentat per la companyia Sirius Dance i un concert de la cantant Leslie Helpert 'a cappella'.

2. Visita la Muralla de Mar. Vols conèixer la història de Barcelona a través de les restes romanes? La Muralla de Mar t'ofereix un recorregut al llarg de la seva façana, des de la plaça dels Traginers fins a la porta del carrer Regomir, en una secció que forma part del centre cívic Pati Llimona. S'hi explicaran les seves delimitacions, i s'hi podran visitar parts de la muralla i dues de les seves torres. La visita tindrà una durada d'una hora.

3. Coneix l'estudi del fotògraf Agustí Centelles. A través d'una visita guiada, l'estudi Fotocentelles, a Barcelona, que permet veure imatges fetes pel fotoperiodista Agustí Centelles, obre les seves portes al públic amb les explicacions del fill de Centelles, Sergi Centelles. La visita tindrà una durada de 20 minuts.

4. Música clàssica entre restes romanes. La Casa dels Dofins (segle I aC) i el Jardí de Quint Licini (segle I dC) del Museu de Badalona han programat concerts de música de cambra i de música clàssica a partir de les 20.00 i fins les 00.00. Aquests dos esdeveniments acompanyaran la visita lliure als recintes d'època romana de l'antiga ciutat de Baetulo.

5. Descobreix el lloc de reunió de la maçoneria barcelonina. La seu de la Gran Lògia Provincial de Catalunya, lloc de reunió de maçons, obrirà les portes per primera vegada a la Nit dels Museus. Els guies, que seran maçons, deixaran entrar els visitants al Temple gran, mentre que el petit només es podrà veure des de fora. Per si la cua s'allarga, s'oferirà una audició de música relacionada amb la maçoneria o de compositors maçons antics i moderns, com de Mozart o de Phil Collins.

6. Viatja al futur a través del cinema amb Spike Jonze des de Terrassa. El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) projectarà la pel·lícula 'Her' (2013), de Spike Jonze, guanyadora d'un Oscar a millor guió original i un Globus d'Or a millor guió. El film es trasllada a una societat futura propera en què la tecnologia ha avançat a uns nivells en què els sistemes operatius dels dispositius mòbils tenen característiques emocionals humanes. La projecció serà a les 22.45.

7. 'La plaça del Diamant' cobra vida en una lectura dramatitzada. La Companyia El Vapor produeix la lectura dramatitzada d'una de les obres de Mercè Rodoreda més conegudes, 'La plaça del Diamant', que anirà acompanyada de la melodia dolça d'un acordió, al Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell. Serà a les 21.30.

8. Els secrets de la pintura de Joaquim Ureña, en directe. L'artista lleidatà Joaquim Ureña pintarà en directe i explicarà als visitants del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida els secrets de les seves obres i la seva tècnica de 20.00 a 22.00.

9. La moda també és cultura. Amb motiu de l'exposició 'El fil invisible: dones que cusen', el Museu de Lleida ha organitzat una desfilada de moda, en què es podran veure vestits inspirats en la mostra a partir de les 21.00. Les peces, que es podran veure exposades posteriorment, han estat confeccionades pels alumnes del cicle formatiu de confecció i moda de l'Institut Guindàvols de la ciutat i seran apadrinats pel dissenyador Estanislao Solsona.

10. Curtmetratges moderns sense veu. El concurs 'Participa Méliès' projectarà els guanyadors del seu certamen de 20.30 a 01.00 al CaixaForum de Barcelona, on els espectadors podran descobrir històries gravades en 3 minuts fetes amb una única condició: els films són muts, com les obres de Georges Méliès.

11. El swing s'apodera del MNAC. La Gumbo Jass Band del Taller de Músics oferirà un concert de swing a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), com ha fet durant diverses edicions de la Nit del Museus, organitzat pel Taller de Músics. A més, el novel·lista Mathias Enard i el poeta Manel Ollé protagonitzaran la trobada 'Veus literàries'.

12. Escolta, lluita i sopa en un ambient romà. Des d'un concert fins a un sopar ambientat en la gastronomia romana antiga: el Museu d'Arqueologia de Catalunya ha preparat una sèrie d'activitats durant la Nit dels Museus ben diferents. D'una banda, a les 20.30 es podrà descobrir el funcionament i l'organització de la legió romana gràcies a la recreació històrica del grup Barcino Oriens. A les 21.00, el grup Rive Gauche oferirà un concert, i tot seguit Barcino Oriens tornarà a l'escena amb una recreació històrica sobre els gladiadors romans i els seus combats. Finalment els visitants podran gaudir d'un sopar inspirat en receptes romanes antigues.

13. Rutes per diversos centres de l'Ebre al voltant de la sostenibilitat. El Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta i el Museu del Mar de l'Ebre són alguns dels espais museístics del Montsià inclosos en una ruta creada pel Museu de les Terres de l’Ebre. També ha organitzat una ruta arqueològica que girarà al voltant de les formes de vida humana sostenible i una gestió responsable amb el medi ambient del patrimoni.

14. Actuacions teatralitzades dels alumnes de l'Institut del Teatre. Els espais de l'Institut del Teatre, com la plaça de l'Atri, el Teatre Ovidi Montllor i altres escenaris, s'ompliran de les actuacions dels alumnes de les seves escoles, que oferiran una mostra dels seus treballs acadèmics en forma d'actuacions breus. A més, a les seves escoles s'han programat diverses activitats, com visites guiades a exposicions, que es poden consultar a la seva web.

15. Visites teatralitzades de fàbriques modernes i restes romanes antigues a Mataró. La ciutat de Mataró ha programat visites teatralitzades a la fàbrica tèxtil de Can Marfà titulada 'Un passeig per la fàbrica' el dia 16 a les 20.00 i a les 21.00, i l'endemà, diumenge, dia 17, els visitants descobriran de manera lúdica les restes d'una vil·la romana de l'època d'August, a finals del segle I aC, que va pertànyer a la ciutat romana d'Iluro, l'actual Mataró.

stats