INSTITUCIONS CULTURALS

L’arribada de l’Ermitage, entre els honors i el dubte

La ubicació prevista és un solar pròxim a l’Hotel W

L’arribada de l’Ermitage, entre els honors i el dubte
Antoni Ribas Tur
18/06/2016
2 min

BarcelonaLa seu de l’Ermitage rus està ubicada a l’antic Palau d’Hivern, que va ser la residència dels tsars fins a l’any 1904. Tot i que l’estiu està a punt d’arribar i que en lloc de Sant Petersburg som a Barcelona, la futura franquícia barcelonina d’aquest museu s’ha rebut amb aires d’alta aristocràcia. Més d’un centenar de personalitats, entre representants de l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació, el Port i agents del món de l’art es van reunir ahir a la presentació del projecte a la Llotja.

La principal novetat que va fer pública Ujo Pallarés, l’impulsor del projecte, juntament amb l’empresari Valeri Iaroslavski, és la ubicació del museu: un solar de la nova bocana del port de Barcelona molt a prop de l’Hotel W. La data d’obertura prevista és el maig del 2019, però la primera pedra es posaria d’aquí un any. El museu, que rebrà el nom d’Ermitage Barcelona, és una iniciativa completament privada. Perquè tiri endavant, cal que l’Ajuntament de Barcelona canviï el planejament urbanístic del solar. Als usos comercials i terciaris s’hi han de sumar els culturals. Al migdia, el tràmit semblava bufar i fer ampolles. A la tarda, la regidora de Ciutat Vella i Participació, Gala Pin, va sembrar la incertesa quan va piular a Twitter que cal “el vistiplau de l’Ajuntament sobre la ubicació”. Ni fonts de l’Ajuntament ni del museu saben aclarir si la ubicació pot tornar a canviar. Si fos així, seria la cinquena, després d’unes antigues naus al port, l’edifici de la Duana i la Facultat de Nàutica. Malgrat que els impulsors tenen el projecte avançat, les administracions semblen mirar-se’l amb fredor. Segons Berta Sureda, l’Ajuntament fa “una lectura positiva” de la iniciativa, però cal fer-ne “una anàlisi més profunda” i cal “consens”. Segons Jusèp Boya, l’Ermitage “té una vocació cultural claríssima i també una dimensió comercial”. “Malgrat que fa servir el nom de museu, se situa en la tradició dels centres d’exposicions privats”, va subratllar Boya.

A més de la ubicació, també es va revelar com serà la seu del museu, un edifici auster i sostenible que recorda l’estructura del museu mare -que li atorga una concessió per 50 anys-. Tindrà prop de 3.500 m de superfície expositiva, distribuïda en set sales que acolliran l’exposició permanent i les temporals. Segons Pallarés, vol ser “una àgora al servei del barri”. El pressupost és de 38 milions d’euros, 28 dels quals corresponen a l’edifici. El preu de l’entrada serà d’entre 9 i 18 euros.

L’encarregat de la museografia, el físic i exdirector del CosmoCaixa Jorge Wagensberg, va recordar que farà dialogar art i ciència i que les peces del museu rus s’exposaran amb “un llenguatge museogràfic nou” per construir històries amb “fenòmens” i “metàfores”. També hi haurà una sala per on passaran obres importants del museu rus.

stats