Cultura 11/03/2015

L'arquitecte alemany Frei Otto guanya el premi Pritzker 2015

La concessió del guardó, considerat el Nobel dels arquitectes, es va fer pública un dia després de la seva mort

Efe
1 min
L'arquitecte alemany Frei Otto / THE PRITZKER ARCHITECTURE PRIZE/ THE HYATT FOUNDATION

WashingtonL'arquitecte alemany Otto Frei és el guanyador del premi Pritzker d'arquitectura d'enguany. La concessió del guardó es va fer pública dimarts a la nit, un dia després de la seva mort. La mort del guanyador abans del lliurament del premi és un fet sense precedents en la trajectòria del Pritzer, considerat el Nobel dels arquitectes. Amb tot, el jurat seleccionar el guanyador a començaments d'any i li va poder comunicar aleshores. "El temps que em quedi el faré servir en fer el que estava fent, en ajudara la humanitat. Aquí teniu home feliç", va dir Frei quan va saber que era el guanyador del Pritzker.

Otto Frei estava a punt de fer 90 anys i ha sigut guardonat per les seves idees visionàries i per ser pioner en el camp de les estructures lleugeres, com es va poder veure el 1972 en la coberta de l'estadi olímpic de Múnic. El jurat va destacar que "és un model per a diverses generacions d'arquitectes i la seva influència se seguirà notant". Altres obres destacades d'aquest arquitecte són el pavelló alemany per a l'Exposició Universal de Montreal, l'església de Sant Lluc a Bremen i el pavelló de l'Exposició universal del Japó de l'any 2000, dissenyat a quatre mans amb l'arquitecte japonès Shigeru Ban, guanyador de la passada edició del Pritzker.

La cerimònia de lliurament del premi Pritzker se celebrarà el 15 de maig a Miami. En passades edicions el van guanyar Frank Gehry (1989), Oscar Niemeyer (1988), Rafael Moneo (1996) i Norman Foster (1999).

stats