Cinema
Cultura 22/07/2023

L'emblemàtic cine Yelmo Icària de Barcelona tancarà el 27 de juliol

Els botiguers del centre comercial on s'allotja pateixen pels rumors de més tancaments de l'última setmana

2 min
Tancament del cinema Yelmo Icària, situat al centre comercial 'El centre de la Vila'.

BarcelonaL'emblemàtic Yelmo Icària, un dels grans cinemes barcelonins on es poden veure pel·lícules en versió original, abaixarà la persiana la setmana que ve, el 27 de juliol, segons ha confirmat avui l'empresa en un comunicat en què afegeix que el motiu és el cessament del contracte de lloguer. No hi ha hagut renovació, diu, perquè la propietat del centre comercial on s'allotja "explorarà altres possibilitats per a l'espai".

El gerent de màrqueting del cinema, Javier Saura, que desconeix en què es convertirà l'espai que ara ocupa, ha assegurat que tots els treballadors, que han confirmat que han sigut els primers en conèixer la notícia, seran reubicats sense excepció en altres cinemes de la cadena a partir de l'endemà del tancament i que no hi haurà acomiadaments.

Aquestes quinze sales, especialment conegudes entre els cinèfils per les seves sessions matinals ja desaparegudes, s'acomiaden així després de 27 anys d'activitat amb 5.000 estrenes cinematogràfiques i 12 milions d'espectadors a les espatlles. Yelmo anima el públic a gaudir dels altres sis cinemes de l'empresa que continuen oberts a la demarcació: Baricentro, Premium Sant Cugat, Premium Castelldefels, Abrera, Comedia i Westfield La Maquinista –aquest últim, antiga propietat de Cinesa i que ha estat adquirit per Yelmo aquest mateix mes juny.

Des que va saltar la notícia a partir d'una informació publicada pel cofundador de Filmin Jaume Ripoll, les xarxes s'han omplert de les lamentacions del públic, tot i que la notícia no ha sorprès per la poca afluència que havien tingut les projeccions en els últims anys. Així i tot, aquest dissabte i després que transcendís la notícia, el fenomen Barbenheimer, fusionat amb el pla perfecte d'un dissabte calorós de juliol, ha fet efecte i les cues s'han acumulat a les portes del cinema des de la primera sessió de la tarda.

Incertesa entre els comerciants

Encara que la de Yelmo era una marxa anunciada després de la inversió de l'empresa a La Maquinista, el tancament es contextualitza dins del pla de remodelació imminent que espera el centre comercial on s'allotja el cinema, El Centre de la Vila, confirmat per la gerència de la propietat, Olympic Moll, una filial de Mercasa, que és una empresa pública que depèn del govern espanyol. Es respira incertesa i preocupació entre els comerciants, que creuen que aquesta transformació podria implicar el tancament de més botigues i entre els quals corre el rumor de la construcció d'un gran gimnàs en una de les bandes del centre, tant en la part superior com en la inferior.

"Si tanquen el cinema, què ens queda?", es pregunta un dels comerciants, que atribueix la mesura a l'especulació. De fet, denuncien casos de no renovació del contracte de lloguer al·legant impagaments, i tampoc s'ha fet la inversió del pressupost aprovada l'últim any. "Estan deixant-lo morir", considera un altre dels comerciants.

No és la primera vegada que els comerciants denuncien la situació crítica i la mala gestió del centre comercial, que fa anys que necessita una renovació. De fet, l'Ajuntament de Barcelona, a petició d'ERC, es va comprometre a demanar a l'Estat el traspàs de la titularitat.

stats