L'Ajuntament de Barcelona relleva la directora del Born per problemes de gestió
Montserrat Iniesta va se nomenada el 2017 després d'un concurs públic
El Born Centre de Cultura i Memòria és una matèria molt sensible i la seva història és força convulsa. Avui l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que ha decidit rellevar la fins ara directora, Montserrat Iniesta. D'aquí dos o tres mesos es convocarà un concurs públic i el regidor de Memòria, Jordi Rabassa, confia que abans de finals d'any la institució tingui un nou director. Mentre no en tingui, el director en funcions serà Carles Vicente, director del Servei de Memòria, Història i Patrimoni de l'ICUB.
"El desplegament del projecte no s'ha fet al ritme que esperàvem i ha sigut irregular, s'han fet algunes coses, d'altres s'han fet a mitges i d'altres no s'han fet", explica Rabassa. A més, diu el regidor de Memòria, hi havia problemes amb la vintena de persones que formen part de l'equip: "L'ambient era difícil i hi havia problemes de lideratge". El regidor de Memòria ha assegurat que s'ha intentat treballar amb Iniesta durant mesos però que no s'ha pogut redreçar la situació. Hi haurà canvi de direcció però Rabassa assegura que la filosofia de l'equipament serà la mateixa que la del 2017, quan es va nomenar Iniesta: "Volem que l'equipament sigui un referent en polítiques de memòria, que hi hagi formació i investigació, que es treballi amb la ciutadania i que el jaciment continuii excavant-se". El regidor defensa que, malgrat la irregularitat en la gestió d'Iniesta, que va estar molt temps de baixa abans de reincorporar-se fa pocs dies, no hi hagut inactivitat: "El nombre de visites és elevat, tenim moltes inscripcions a les activitats que fem".
El regidor de Cultura del Grup de Junts per Catalunya a l’Ajuntament, Ferran Mascarell, ha recordat que quan hi va haver el canvi de govern a l'Ajuntament de Barcelona, va canviar el projecte del Born "per raons purament ideològiques": "Van optar aleshores per un pla estratègic i un lideratge a llarg termini, que abans de complir els quatre anys han hagut d’escapçar sense donar més explicacions que paraules vagues”
ha recordat que el Govern dels Comuns van canviar la línia amb que va nàixer el Born Centre Cultural exclusivament per motius ideològics i 4 anys més tard es confirma que no tenen cap proposta per desenvolupar en un equipament emblemàtic per la memòria i el patrimoni de Barcelona
Iniesta va ser nomenada el maig del 2017, era la primera directora en quatre anys del Born. Va ser escollida en un concurs públic i per decisió unànime. La plaça de direcció del Born es va convocar el febrer del 2017 per primera vegada des de l'obertura de l'equipament, per la Diada del 2013. El primer director de facto del 2012 al 2015 va ser l'expresident català Quim Torra, càrrec que va abandonar al setembre, després del canvi de govern municipal, per presidir Òmnium Cultural.
Quan Iniesta va presentar el nou pla director i estratègic, que s'ha desplegat de manera "irregular", segons Rabassa, va assegurar que es volia diversificar l'experiència de la visita però no va especificar quines fórmules s'havien pensat per fer-ho. Iniesta va dir que el Born "no podia aturar-se i havia de ser inclusiu". Una de les coses que Iniesta va dir aleshores que li molestaven del centre era que era un espai masculinitzat. "Evidentment la programació ha de tenir el punt de vista de gènere; no femenitzem paraules sinó els discursos quan es construeixen les exposicions", va dir en aquell moment Iniesta.
Llicenciada en geografia i història i doctorada en antropologia urbana i museeologia, Iniesta va dirigir el Museu de Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès del 2000 al 2010.