KOSMOPOLIS

"El protagonista de 'Solar' és un reflex de la debacle de la Cimera de Copenhagen"

Ian McEwan presenta la seva onzena novel·la amb motiu de la celebració de la sisena edició del festival Kosmopolis. Demà parlarà sobre canvi climàtic amb el científic Jorge Wagensberg

Retrat de l'escriptor Ian McEwan
Efe
23/03/2011
2 min

BARCELONAEl britànic Ian McEwan reflexiona en la seva última novel·la Solar (Empúries / Anagrama) sobre el canvi climàtic en la terra de la mà de Michael Beard, un físic en hores baixes que va rebre fa anys el Premi Nobel, i al qual veu com un "reflex de la debacle que va ser la Cimera de Copenhaguen de 2009". McEwan ha reconegut que feia anys que desitjava abordar la problemàtica del canvi climàtic, però ho considerava "un repte molt difícil, perquè és un tema molt carregat d'estadístiques, de pura ciència i també està molt polititzat". No obstant això, fa un temps va assistir a una conferència amb científics i allà "entre la broma" va aparèixer el personatge de Beard, un home en la cinquantena, en plena crisi del seu cinquè matrimoni, escèptic en un principi i que acaba com un ferm defensor de la lluita contra el canvi climàtic. "Seria una versió molt extrema de nosaltres mateixos", ha postil·lat.

Encara que el personatge que porta el fil conductor del llibre no expressa les seves opinions, avui McEwan ha defensat que el canvi climàtic "necessita de grans dosis d'altruisme, amb consideracions que a vegades van en contra dels nostres instints com a humans". Diverses vegades ha insistit a entendre aquesta qüestió com a part de la naturalesa humana i ha arribat a asseverar que, com ja ha passat en altres moments de la Història, el que potser salvarà a la humanitat en el futur "no sigui la virtut, sinó la cobdícia i l'ambició". En aquest sentit, no ha descartat que si avui el Rockefeller Institute és el llegat "de persones enriquides pel petroli o el carbó", demà hi hagi "una altra institució similar gràcies als quals s'enriqueixin amb les noves tecnologies".

stats