La justícia belga rebutja definitivament l'extradició de Valtònyc: "Tinc ganes de començar a viure"

La fiscalia rebutja recórrer la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Gant i es tanca així el cas per l'entrega del raper a Espanya

GantEl raper mallorquí Valtònyc ha sortit aquest dimarts content i també emocionat d'una rapidíssima vista davant el Tribunal d'Apel·lació de Gant. La justícia belga ha tornat a rebutjar la seva extradició a Espanya, com reclama l'Audiència Nacional des de fa quatre anys. El tribunal ha hagut d'examinar el seu cas per segon cop, després que el Tribunal de Cassació de Brussel·les estimés en part el recurs que la Fiscalia espanyola havia presentat davant la justícia belga. I per això Valtònyc ha tornat a ser jutjat a Gant, per una sala de jutges diferents de la que ja va rebutjar la seva extradició, i aquest cop tenint només present l'acusació per injúries a la Corona. Encara hi havia l'opció que la fiscalia belga en coordinació amb l'espanyola presentés un recurs, però aquesta mateixa tarda ha confirmat que no ho faria i, per tant, el rebuig a l'extradició de Valtònyc per aquest cas és definitiu.

"Vaig arribar aquí quan tenia 24 anys, ara en tinc 28, he passat per la primera instància judicial, per apel·lació, per cassació, pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, pel Tribunal Europeu de Drets Humans, i mai m'he sentit sol", ha rememorat Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a les portes del tribunal, abans d'explicar que el d'avui ha sigut un dia "dur" perquè no sabia què podia passar. A partir d'ara, ha dit, té ganes de "començar a viure", després d'un complicat periple judicial en què ha confessat haver tingut por de ser oblidat: "La gran por d'un exiliat és que t'oblidin", ha dit, abans de donar les gràcies al seu equip d'advocats i assegurar que continuarà la "militància política" perquè cap altre ciutadà de l'estat espanyol pateixi el que ell ha passat. "[Però] També vull viure", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Un periple judicial que toca el punt final

Valtònyc va exiliar-se el 2018 a Bèlgica i des d'aleshores ha viscut un recargolat procés judicial per evitar l'extradició que Espanya li reclama per complir les penes de presó que la justícia espanyola li va imposar pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Després d'un primer rebuig en primera instància, el cas va arribar al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que va estudiar-lo a fons fins al punt de presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i una altra al Tribunal Constitucional de Bèlgica.

Cargando
No hay anuncios

El jutge de Gant va preguntar a Luxemburg si podia acceptar l'extradició ràpida per enaltiment del terrorisme tenint en compte que Espanya havia emès l'euroordre reclamant el raper basant-se en una reforma del Codi Penal posterior al moment en què Valtònyc va presumptament cometre el delicte. I en una altra ordre també va preguntar al Constitucional del país si a Bèlgica les acusacions per les quals es condemnava Valtònyc per injúries a la Corona quedaven emparades dins la llibertat d'expressió.

El Constitucional va acabar tombant el delicte a Bèlgica, que es remuntava a una llei del segle XIX, i aquest és el punt que el jutge del Tribunal de Cassació de Brussel·les va demanar tornar a jutjar estimant el recurs de la Fiscalia que demana revisar tenint en compte els articles 275-277 del Codi Penal belga que castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. "Ni tan sols tenint en compte aquesta hipòtesi, el jutge de Gant considera que les cançons de Valtònyc siguin un crim a Bèlgica", ha explicat a la sortida de la vista l'advocat del raper, Simon Bekaert.

Cargando
No hay anuncios

En conèixer la decisió del tribunal de Gant, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha celebrat el rebuig a l’extradició de Valtònyc. “És una victòria per a la llibertat d’expressió i un descrèdit per a la justícia espanyola”, ha dit Plaja. Ara, en confirmar-se que la fiscalia no presenta recurs, Valtònyc podrà viure com un ciutadà lliure a Bèlgica. Això sí, fins que no prescriguin els seus delictes no podrà tornar a Espanya, i si volgués viatjar a qualsevol altre país correria el risc de tornar a començar un procés d’extradició. Fonts de la defensa expliquen que la sentència de Bèlgica pot servir per ser tinguda en compte per qualsevol altra autoritat judicial, però no és una garantia que no sigui extradit i menys tenint en compte els esforços diplomàtics que pugui fer l’Estat espanyol. Amés, també té obertes diligències per part de la Fiscalia de Sevilla, que demana quatre anys de presó per un suposat delicte de provocació per cometre atemptat, i tres més per per un possible delicte d’amenaces arran d’un concert a Marinaleda on, segons l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil, Valtònyc hauria dit “mateu a un puto guàrdia civil aquesta nit, aneu a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i mateu-ne un, poseu una puta bomba al fiscal d’una vegada”.