Polèmica política
Cultura31/05/2023

Qui és Juana Dolores?

L'escriptora i actriu ha provocat polèmiques enceses arran de llibres, espectacles i tuits

L.S.
i L.S.

BarcelonaL'entrevista que Xavier Graset va intentar fer a Juana Dolores al 3/24 amb motiu del seu segon llibre haurà estat la descoberta per part del gran públic d'un personatge. L'escriptora i actriu va aprofitar l'espai per carregar contra la dreta i els mitjans públics sense ordre i sense embuts. Però Juana Dolores no és una cara nova en el món cultural, on ha protagonitzat polèmiques sonades, crítiques abrandades i discussions creuades a les xarxes socials.

"Soc una persona brillant que configura una nova catalanitat i una nova era cultural catalana. I he posat el dit a la llaga. Proclamo que l’accés a la llengua i a la cultura catalanes està profundament marcat per unes problemàtiques de classe que ha volgut amagar la dreta catalana des de sempre, des de la Lliga fins a Pujol", deia en una entrevista a l'ARA el novembre passat. L'artista rebutja l'etiqueta de "xarnega integrada" que diu que se li va imposar al principi: "Sempre he estat catalana", afegia en l'última entrevista al diari.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Juana Dolores Romero Casanova (el Prat de Llobregat, 1992), coneguda artísticament pels noms de pila, va irrompre a l'escena cultural en plena pandèmia amb una entrevista a Núvol abans que tragués cap llibre o espectacle. Havia guanyat el 56è Premi Amadeu Oller de poesia per Bijuteria (Ed. Galerada), que es publicaria a l'estiu, però ja feia córrer rius de tuits. Es definia com a marxista-leninista no ortodoxa i independentista, i defensava el seu compromís amb la classe treballadora, la bellesa, la precarietat i la llibertat.

L'entrevista sobretot va provocar el sector literari perquè s'allunyava del que ella considera "el prototip de poeta català", catalanoparlant i ploramiques: "A Catalunya se segueix escrivint pensant que la literatura salvarà la llengua, i això fa que hi hagi una falta absoluta de crítica i un excés de premiats", deia. "Una posició política és ser castellanoparlant i escriure en català. I fer-ho de puta mare. Escriure bé és més revolucionari que escriure en català".

Cargando
No hay anuncios

Juana Dolores es va formar a l'Institut del Teatre i va estudiar literatura comparada. El seu primer espectacle va ser Massa diva per a un moviment assembleari (2020), estrenat al TNT de Terrassa l'octubre del 2020 i després a l'Antic Teatre. Allà sortia a escandalitzar i a sacsejar el públic exposant el seu cos nu, l'orgull de classe treballadora i els seus referents: Marx, Stalin, Lenin, Marilyn Monroe, l'Evangeli i Beyoncé.

Cargando
No hay anuncios

Dos anys després tornava als escenaris amb Hit me if I'm pretty, un espectacle coproduït per dos grans festivals, el Grec i el Temporada Alta. Parlava sobre el poder de la dona que s’assumeix a si mateixa com a objecte del desig violent masculí. L'obra transcorria amb proclames polítiques feministes recitades al micròfon mentre es veia l'artista projectada practicant una fel·lació en primer pla. Juana Dolores la definia com "l’obra feminista definitiva". I llavors defensava que l'havia fet en català (amb frases en castellà, que és tal com parla) perquè cal "fer coses superguais, potents i talentoses en català". L'espectacle està programat tot el mes de juliol a l'Antic Teatre dins el Grec 2023.

Cargando
No hay anuncios

Aquest abril ha publicat el seu segon llibre, Rèquiem català. I si una nació desfilant per una catifa vermella (Edicions Poncianes), on la poeta, actriu i dramaturga invoca l'ànima catalana amb la voluntat de renovar-la. Juana Dolores lamentava que les esquerres s'hagin instal·lat en la queixa i el victimisme. "L'individualisme neoliberal ens ha alienat i ens impedeix veure'ns com a classe, país i nació. La meva llibertat creadora com a poeta la poso en relació amb els meus deures envers el meu poble", deia. També criticava l'odi que va rebre des de la seva irrupció en el panorama mediàtic. I malgrat això, Juana Dolores ha ofert una nova aparició estel·lar.