Arts escèniques
Cultura07/04/2021

Josep Pons: "Un director ha de servir a la música, i no servir-se'n"

La UAB investeix doctor 'honoris causa' el director musical del Liceu

BarcelonaPer al director musical del Gran Teatre del Liceu, Josep Pons, l'art és important "per adquirir coneixement" i creu que la tasca d'un director d'orquestra és "aglutinar ànimes", tal com ha afirmat aquest matí quan la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'ha investit doctor honoris causa. "Un director ha de servir a la música, i no servir-se'n", ha subratllat Pons en la lliçó magistral que ha impartit. Durant el parlament, també ha explicat com va marcar la seva vida "de manera absoluta" l'ingrés a l'Escolania de Montserrat quan tenia deu anys, perquè va compartir la vida amb els monjos i perquè va tenir la possibilitat d'experimentar amb la polifonia del segle XVI. Durant l'estada a Montserrat, Pons va viure fets com la tancada d'intel·lectuals i artistes com Joan Miró, Joan Brossa i Antoni Tàpies contra el procés de Burgos i la visita de Josep Carner després de tornar a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Com recull Europa Press, la investidura de Josep Pons ha sigut la primera presencial des que va començar la pandèmia de covid. Per al rector de la UAB, Javier Lafuente, ha sigut un "acte de resistència" i també s'ha volgut reconèixer el compromís de Pons amb el panorama musical de Catalunya, així com la seva contribució en la recuperació i difusió del patrimoni musical hispànic. Una altra "sacsejada vital" de Pons va ser, com ha explicat ell mateix, la trobada amb l'escenògraf i director teatral Fabià Puigserver i la posterior creació a mitjans dels anys 80 de l'Orquestra de Cambra Teatre Lliure, juntament amb Lluís Vidal i Jaume Cortabellas. Una altra figura capital en la seva trajectòria és l'activista cultural lleidatana Roser Trepat, que li va proposar la creació de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), una formació que s'ha convertit en una eina imprescindible en la formació de nous músics.

El Liceu, amb un projecte "entusiasta i de futur"

Al llarg de la seva trajectòria Pons va rebre altres encàrrecs, com ser el director musical i artístic de l'Orquesta Ciudad de Granada. La feina que va fer amb aquesta formació va ser molt important, com ha recordat el padrí de la investidura, el catedràtic del departament d'art i musicologia Francesc Cortés. Pons va aconseguir que fos la primera orquestra espanyola que va tocar a la Filharmònica de Berlín i a l'Opern und Shauspielhaus de Frankfurt. Una altra etapa important en la trajectòria de Pons va ser com a director de l'Orquesta y Coro Nacionales de España (OCNE). Aquest últim projecte el va assumir en un moment en què anava a la deriva, perquè "no tenia problemes econòmics però sí tots els altres". Va ser en aquell moment quan el van advertir que li "tirarien la canya" per assumir la direcció musical del Liceu, una institució que disposa "d'un projecte entusiasta i de futur" que busca la seva veu pròpia i singular en el panorama operístic internacional.