'Josep' guanya el premi César a millor film d'animació

El film narra la història de l'exiliat republicà Josep Bartolí

Un fotograma de la cinta d’animació Josep, debut del dibuixant Aurel.
3 min

BarcelonaDesprés de triomfar als Premis del Cinema Europeu i als Lumière francesos, Josep, la pel·lícula animada sobre la vida del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí, ha guanyat aquest divendres el premi César a la millor pel·lícula d'animació dels premis de l'Acadèmia Francesa. El director del film és el dibuixant Aurel i hi posen veu Sergi López i Sílvia Pérez Cruz, que també firma la banda sonora de la pel·lícula.

Tràiler de 'Josep'

En la seva curta trajectòria, Josep acumula un grapat de premis als festivals d'Atenes, Namur i Guadalajara. El seu pas per la taquilla francesa també va ser exitós: es va col·locar en la cinquena posició del rànquing la primera setmana d'exhibició. En la seva estrena a casa nostra va situar-se entre les deu pel·lícules amb una mitjana per còpia de més bona de la taquilla espanyola.

La pel·lícula exposa el tracte inhumà que van rebre els exiliats republicans a França i està narrada a través de flash-backs per un gendarme del camp, el Serge. Gràcies a Josep, molts espectadors francesos han conegut les històries d'infàmia i humiliació que mostren els dibuixos que Bartolí va dibuixar en camps de concentració com Barcarès o Bram. Georges Bartolí, nebot de Josep Bartolí, explicava a l'ARA que la pel·lícula ha suposat un "terratrèmol" polític a França: "Molta gent cau de cul al saber que el camp de concentració va ser una invenció de l'administració francesa".Josep és una producció francesa amb participació catalana, però no podrà competir als Gaudí perquè la coproducció no es va formalitzar abans de començar a animar.

Adieu les cons, la gran triomfadora d'una gala crítica

Adieu les cons, comèdia sobre una dona de 43 anys que quan descobreix que està malalta marxa en busca del fill que es va veure obligada a abandonar als 15, va ser la gran triomfadora dels César amb sis premis: millor pel·lícula, direcció (Albert Dupontel), actor secundari (Nicolas Marié), guió original, fotografia i decorats, a més del premi dels estudiants. Es va quedar sense premi Estiu del 85 de François Ozon, que optava a 12 estatuetes, i La virgen de agosto de Jonás Trueba, l'inesperat nominat espanyol de la categoria de millor pel·lícula estrangera. Laure Calamy va ser escollida millor actriu per Vacances amb tu... I la teva dona, Sami Bouajila millor actor per Un fill, Émilie Dequenne millor secundària per Les coses que diem, les coses que fem i Nicolas Marié millor secundari per Adieu les cons, que també es va endur el premi al millor guió adaptat.

Altres premis de la nit van ser el César a l'actriu revelació (Fathia Youssouf per Guapis), a l'actor revelació (Jean-Pascal Zadi per Tout simpleent noir) i a la millor opera prima (Entre nosaltres, de lFva ilippo Meneghetti). El premi al millor documental l'ha guanyat Adolescentes, de Sébastien Lifshitz, que aquesta mateixa setmana acaba d'estrenar a casa nostra el documental sobre una nena transgènere Una niña. El documental de Lifshitz també es va endur els premis a millor muntatge i so. El premi al millor guió adaptat va sr per a Stéphane Demoustier per La chica del brazalete. La gala va estar marcada per les crítiques a la decisió del govern de mantenir tancats els cinemes: "Hem tancat els cinemes i els teatres i prohibit els concert per obrir les esglésies perquè som un país laic", va deixa

stats