Música
Cultura19/02/2022

Jordi Savall inaugurarà l'esclat musical al País Barroc

La cinquena edició del festival Espurnes Barroques oferirà una vintena de concerts al Solsonès, la Segarra, el Bages i l'Anoia

BarcelonaL'espectacular altar barroc del santuari del Miracle, a Riner (Solsonès), serà novament testimoni d’un concert del festival Espurnes Barroques. Allà on hi ha l’orgue més antic de Catalunya es farà un concert d’homenatge a l’organista Montserrat Torrent el 3 de juny. L’endemà, Torrent i Juan de la Rubia escamparan la seva màgia per l’església de Sant Llorenç de Morunys sota la mirada d’un altre altar barroc, el de la Mare de Déu dels Colls. Són només un parell d’exemples del que passarà durant la cinquena edició del festival Espurnes Barroques, que se celebrarà del 13 de maig al 12 de juny en diferents indrets del País Barroc, sobretot a les comarques del Solsonès, el Bages i la Segarra, i amb una incursió a l’Anoia aprofitant que Igualada és Capital de la Cultura Catalana 2022. “Som molt més hereus del barroc que del romànic”, fa notar el director del festival, Josep Barcons, natural de Navés i defensor del patrimoni cultural “d’un valor altíssim” del triangle que conformen Solsona, Cervera i Manresa. Patrimoni que també inclou la gastronomia i fins i tot una cervesa artesana creada expressament per al festival. 

Segons Barcons, “el retaule transitable” del Miracle reflecteix “l’esperit de joc” que té un festival que programa amb intenció. Tot i que el gruix de la programació arribarà a partir del 13 de maig, la inauguració serà un concert de Jordi Savall a la Seu de Manresa el 3 d’abril. Com que aquest any es commemora el 500è aniversari de l’estada a Manresa d’Ignasi de Loiola (fundador de la Companyia de Jesús), el repertori triat per Savall farà un recorregut per músiques del segle XVI de compositors com Pedro de Escobar i Tomás Luis de Victoria. També a Manresa, però al santuari de Sant Ignasi, hi haurà una de les propostes més singulars: Bach a la cova, un concert itinerant de l’Ensemble Tramuntana per diferents espais del santuari. La connexió jesuítica fa que el festival viatgi fins a l’església del Sagrat Cor de Barcelona, on es conserva l’espasa de sant Ignasi. Allà el 15 de maig l’ensemble canari Las Hespéridas interpretarà l’òpera-oratori de Domenico Zipoli sobre sant Ignasi.

Cargando
No hay anuncios

De la foscor a la llum

Amb Llum barroca com a lema d’aquesta edició, la programació es desplega com "un camí de la foscor a la llum". Per exemple, un dels primers concerts serà Les fonts obscures de Luigi Taglietti, que té categoria d’esdeveniment: remenant arxius a Viena, el violoncel·lista mallorquí Marc Alomar, deixeble de Savall, ha trobat una part que es creia perduda de les sonates de Taglietti; per tant, el 14 de maig a la Coma i la Pedra es podrà sentir sencera la integral de les sonates per a violí, violoncel i baix. Hi haurà altres projectes al voltant de la fosca, com L’ofici de tenebres de Tomás Luis de Victoria a càrrec de Cantoría a l’església de Sant Miquel de Castelltallat (21 de maig), que es farà sense llum elèctrica; “Només amb espelmes”, precisa Barcons.

Cargando
No hay anuncios

La programació inclou també concerts del Cor Cererols, Pretérito Imperfecto, l’Ensemble All’Aura, Xavier Díaz-Latorre i fins i tot un d’Horacio Curti, Santi Mirón i Ángel Farraldo titulat Japó: anada i tornada, recreació musical del viatge de sant Francesc Xavier al Japó per completar l'empremta jesuítica.    

Espurnes Barroques té la música com a eix, però que va més enllà dels concerts. “Fem una seixantena d’activitats, de les quals 22 són concerts. La majoria són accions educatives i socials”, explica Pere Fons, president del patronat d’un festival que aquest any compta amb 230.000 euros de pressupost, gairebé deu vegades més que en la primera edició. “Hem fet un trajecte important, i ens agradaria consolidar aquest pressupost”, afegeix.