Joaquim Mir, de fill rebel A artista milionari
Barcelona."És necessari que no gastis molt perquè els que no porten cap benefici a la casa, com tu fas amb les teves pretensions d'artista, és necessari que es conformin amb la major economia. Ja saps per moltes persones amigues que et volen bé com jo mateix que estàs en l'error més gran amb la teva carrera", es pot llegir en una carta molt poc coneguda que el pare del pintor Joaquim Mir (1873-1940) va escriure al seu fill. S'oposava a la seva vocació artística i volia que continués el negoci familiar d'importació d'articles de merceria i de sastreria. "Com t'he dit mil vegades -segueix la carta-, aquesta ha de ser la teva desgràcia, ja que cap artista aconsegueix ser ric fins cent anys després de morir". Així i tot, no va poder evitar que el seu fill s'inscrigués a l'acadèmia de Lluís Graner mentre seguia treballant al negoci familiar. "Ja veus quin futur que t'espera", rebla el text. Potser aquesta oposició va blindar la inspiració del pintor, que el 1893 es va integrar a la Colla del Safrà amb Isidre Nonell, Ramon Pichot, Juli Vallmitjana i Ricard Canals i amb el temps es va convertir en un dels més importants i reconeguts socialment de l'època.
"Va ser el primer pintor que es va fer milionari només pintant", explica l'historiador de l'art Francesc Miralles, un dels impulsors del catàleg raonat de l'artista que la Fundació Francisco Godia acaba de penjar a la xarxa a la web www.joaquimir.org. Actualment es coneixen prop de 1.500 dibuixos i pintures de Mir, i els experts calculen que encara en pot sortir a la llum la mateixa quantitat. El suport als col·leccionistes, la recerca i la difusió són els tres objectius que la Fundació Francisco Godia s'ha proposat. Ja es poden consultar 300 obres del pintor i està previst que cada setmana se n'hi afegeixin 50.
El projecte, encapçalat també per Nadia Hernández, l'actual directora de la Fundació Godia, i Olga Sauquet, especialista en l'obra de Mir, suposa un pas endavant en els estudis sistemàtics sobre l'artista que van arrencar fa una dècada. "Mir és el paisatgista més important de l'art espanyol. S'ha de posar a l'abast del públic l'obra i els coneixements que s'han rescatat", assegura Miralles. Com que va ser un artista molt important al seu temps, "ja en vida" va ser molt falsificat, diu Miralles.
La iniciativa compta amb el suport del fill de l'artista, Josep Mir, i està oberta a les institucions i estudiosos que puguin aportar nous coneixements. A més de les pintures, la web ja compta amb diversos articles que els usuaris es poden descarregar. L'èxit de la gran exposició que la Fundació Mapfre va dedicar a l'artista el 2005 va suposar un punt d'inflexió en la revaloració del seu llegat.