FOTOGRAFIA
Cultura08/03/2013

Joan Fontcuberta entra a l'Olimp dels fotògrafs

L'artista és reconegut amb el prestigiós premi Hasselblad, considerat el Nobel de la fotografia

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaPer Nadal, Joan Fontcuberta va rebre una trucada de Suècia. No la va veure, i va decidir que no s'afanyaria a respondre-li perquè va pensar que el buscava un galerista d'Estocolm que li reclamava imatges o textos per a una exposició que hi obrirà la setmana que ve. La segona trucada, pocs dies després, va ser més seriosa. A l'altra banda de la línia, Bo Myhrman, el director de la Fundació Hasselblad, li va comunicar que era el guanyador de la 34a edició del premi internacional de fotografia que atorga aquesta fundació. "Fins que no vaig rebre la informació per correu electrònic, vaig mantenir els meus dubtes", va dir ahir el fotògraf durant l'anunci del guardó a La Virreina. "Dubtar és molt saludable, és una manera de posar una petita barrera d'escepticisme, de frenar l'excés d'entusiasme, que pot ser dramàtic", va afegir l'artista, que a més de la fotografia també exerceix com a teòric, professor i comissari d'exposicions.

El guardó, que està considerat el Nobel de la fotografia, està dotat amb un diploma i una medalla d'or commemoratius i un milió de corones sueques, prop de 110.000 euros. A l'octubre s'organitzarà una exposició al Hasselblad Center del Museu d'Art de Göteborg que reunirà algunes de les seves sèries més emblemàtiques; s'editarà un llibre sobre fotografia i ciència, Fotografia de la natura / La natura de la fotografia , i s'organitzarà un simposi a l'entorn de la seva obra. Fontcuberta -que el 2011 va guanyar el Premi Nacional d'arts visuals i el Premio Nacional d'assaig- va avançar que farà servir els diners del guardó per fer "un bon projecte". "És un gran honor rebre el premi i una responsabilitat, en la mesura que genera moltes expectatives", va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest guardó ha entrat a formar part d'una llista de guardonats en què hi ha noms tan cèlebres com Henri Cartier-Bresson, Manuel Álvarez Bravo, William Klein, Richard Avedon, Robert Frank, Cindy Sherman, Jeff Wall, Nan Goldin i Sophie Calle, entre d'altres. Fontcuberta és el primer autor de l'Estat que rep aquest premi. "És un estímul i una motivació per intentar demostrar que sóc mereixedor del premi. No serà una espècie de defunció per passar al panteó dels cadàvers il·lustres", va advertir l'autor.

El guardó representa també el primer reconeixement d'un artista de "la regió mediterrània", va dir Myhrman després de l'anunci del guardó. "Estem molt interessats en els reptes que planteja, en el fet que és crític en un sentit positiu i ens agrada molt el seu sentit de l'humor. És una persona amb la ment molt oberta, no li és aliè res humà: l'economia, la política, la ciència...", va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Amb el seu particular qüestionament de la pretesa veritat de la fotografia i amb molt sentit de l'humor, Fontcuberta s'ha endinsat en tots aquests camps encarnant personatges tan diversos com Ossama bin Laden, l'astronauta rus Ivan Istotxnikov i el monjo d'un monestir misteriós on s'ensenya a fer miracles i actes sobrenaturals.

"Joan Fontcuberta ens convida a pensar", va explicar Marcel Feil, un dels membres del comitè internacional que el va seleccionar. El jurat va valorar que "al llarg de més de trenta anys Joan Fontcuberta no ha deixat d'investigar i qüestionar el mitjà fotogràfic". "És un dels fotògrafs contemporanis més imaginatius", es pot llegir a l'acta del premi, on també es destaca que "explora les convencions fotogràfiques, els mitjans de representació i les reivindicacions de veracitat".