Premis literaris

Joan Benesiu guanya el premi Crexells 2016

El llibre, publicat per Edicions del Periscopi, ha esgotat sis edicions i serà traduït properament a l'Argentina

Joan Benesiu
i Jordi Nopca
22/06/2016
2 min

BarcelonaEl trajecte que ha fet 'Gegants de gel', segona novel·la del valencià Joan Benesiu, ha superat les expectatives de l’autor i de l’editor de Periscopi, Aniol Rafel, que va apostar pel llibre tot i saber que diverses editorials havien rebutjat el manuscrit. Benesiu ha recordat aquesta tarda –coincidint amb la notícia que acabava de guanyar el 45è premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès– la peculiar història del llibre:“Després d’escriure’l l’havia intentat col·locar en alguns llocs però no vaig tenir sort. A Edicions 62 em van arribar a proposar d’incloure’l en una col·lecció de títols autoeditats”. El llibre, 'Els passejants de l’illa de Xàtiva', va arribar a sortir en una petita edició de 200 exemplars que es va finançar l’autor. “Vaig fer diverses presentacions –ha continuat l’autor–. Sabia que la novel·la tenia els dies comptats però així i tot somreia”.

Llavors, el llibre que navegava “amb el vent en contra” va tenir un primer cop de sort: Manuel Baixauli li va dedicar un article a la premsa. I aquí va arrencar la concatenació d’encerts que han portat a Benesiu fins a guanyar els 4.000 euros del Crexells, que enguany ha recuperat la dotació i fins i tot ha pagat els diners que Baixauli, l’anterior guanyador, va deixar de percebre el 2015. Aniol Rafel va llegir l’article i, tot seguit, va aconseguir un exemplar del llibre. Va decidir que el publicaria canviant-li el títol.

“La novel·la que ningú volia ja té set edicions, ha guanyat el premi Llibreter 2015 i ara el Crexells i serà traduïda a l’Argentina”, avançava l’autor ahir, que encara no ha començat a escriure cap nou llibre. Està trigant més del compte perquè és professor de filosofia en un institut valencià i, degut a les retallades recents, ha perdut la meitat de l’equip i ara per ara té molta feina. 'Gegants de gel' ha passat de ser un manuscrit rebutjat a convertir-se en un dels fenòmens més excepcionals de les lletres catalanes recents.

El llibre aplega un grup de personatges curiosos i enigmàtics de diversos llocs del món al recòndit bar Katowice, situat a la ciutat argentina d’Ushuaia. Tots es pregunten pels diversos exilis que han viscut -i per la identitat resultant- al mateix temps que convoquen (explícitament o no) autors com W.G. Sebald, Roberto Bolaño, Sergio Pitol i Witold Gombrowicz. Si la primera novel·la del valencià se situava a París, aquesta vegada ha escollit l’Argentina: l’autor se sent còmode fora dels seus límits geogràfics, tot i que algun dia li agradaria poder escriure alguna ficció més pròxima.

Una llarga i prestigiosa història

El premi Crexells va ser instituït l'any 1928, i en la seva primera etapa, que va durar fins el 1938, va premiar llibres com 'Vida privada', de Josep Maria de Sagarra, 'Vals', de Francesc Trabal i 'Aloma', de Mercè Rodoreda. En la segona etapa, que va arrencar el 1982, ha distingit llibres com 'Pedra de tartera', de Maria Barbal, 'Camí de sirga', de Jesús Moncada, 'Pa negre', d'Emili Teixidor i 'Jo confesso', de Jaume Cabré.

stats