L'aventura internacional de Jaume Balagueró per robar el Banc d'Espanya

'Way down' és un 'thriller' que imagina un robatori durant la final de la Copa Mundial de futbol el 2010

Una escena de la pel·lícula 'Way down'
3 min
3
Regala aquest article

BarcelonaJaume Balagueró (Lleida 1968) ja havia tastat el thriller a la pel·lícula Mentre dorms (2011), però aquesta vegada s'hi ha tirat de cap. El cineasta, coautor de la saga [REC], va aparcar el 2019 el terror i es va envoltar d'un càsting d'actors internacionals per explicar la història d'un grup de lladres que tenen l'objectiu d'entrar a la cambra cuirassada del Banc d'Espanya. El resultat és la seva nova pel·lícula, Way down, que s'ha estrenat aquest divendres al cinema. Està feta de dues hores de doble tensió perquè, mentre els criminals intenten atracar el banc, la selecció espanyola de futbol juga la final de la Copa Mundial el 2010 a Sud-àfrica. "El futbol fa vulnerable un dels elements més importants d'Espanya, el banc, perquè mentre es juga la final totes les càmeres apunten cap a la Cibeles, no cap a l'edifici", explica Balagueró. Amb aquest punt de partida, els protagonistes de Way down s'empesquen una estratègia per entrar a la sala més inexpugnable del banc i endur-se un tresor que els pertany.

Per a aquesta aventura, Balagueró va triar un grup d'actors de diversos països d'Europa i encapçalats pel britànic Freddie Highmore, conegut pel seu paper protagonista a The good doctor. A Way down, que està produïda per Mediaset i rodada en anglès i en castellà, Highmore interpreta un jove i brillant estudiant d'enginyeria que és reclutat per la banda de lladres amb l'objectiu d'esbrinar el funcionament de la cambra cuirassada i la manera d'entrar-hi sense que es noti. Entre el repartiment també hi ha l'irlandès Liam Cunningham (Sir Davos a Joc de trons), la catalanofrancesa Àstrid Bergès-Frisbey, el britànic Sam Riley i l'alemany Axel Stein, que comparteixen missió amb Luis Tosar, la peça espanyola de la banda criminal. El seu principal adversari és un José Coronado molest pel futbol i obsessionat per la seva feina: garantir la seguretat del banc.

"Vam recórrer a actors internacionals perquè ho justificava la història. Formen una banda anglesa que ve a Espanya a recuperar el que és seu", assenyala Balagueró. A través de la trama, el film estableix un paral·lelisme amb les peripècies de Sir Francis Drake, un pirata de l'època elisabetiana que "robava els espanyols per donar-ho als anglesos, però en un cert moment traeix els britànics i es crea un conflicte a tres bandes", apunta el cineasta.

La passió que connecta robatoris i futbol

El ritme de Way down s'accelera igual que aquell últim partit del Mundial en què Iniesta va marcar un gol en plena pròrroga. "Treballem amb la peculiaritat que un dels dos elements de suspens, com acaba el partit, no ho era tant perquè l'espectador ja sap què va passar. El futbol és un motor per al públic, que malgrat conèixer els fets els vol tornar a viure", diu Balagueró, que considera que els espectadors i els seguidors de futbol tenen un tret en comú: "En tots dos casos hi ha un element clau, la identificació. Al final tant el cinema com el futbol es mouen per la passió".

Amb pel·lícules com Ocean's eleven (2001) i The Italian job (2003) com a referents, el cineasta lleidatà considera que Way down no s'allunya massa de les seves pel·lícules anteriors, malgrat que el gènere sigui diferent. "Fer-la no ha estat un xoc, perquè com a creador estic marcat per l'ADN del cinema que porto a dins, aquell que he vist des de la meva infantesa", diu Balagueró, que no descarta tornar al thriller més endavant. Ara per ara, però, està a punt d'encetar el rodatge d'una nova pel·lícula de terror que es gravarà a Madrid.

stats