Cultura 18/02/2013

El Goya de J.A. Bayona acabarà al fons del mar

Bayona regala el seu Goya al millor director a María Belón, la protagonista real de 'Lo imposible', que el llançarà al mar en record a les víctimes del tsunami

Efe
2 min
J.A. Bayona amb el seu Goya ahir a la nit / Getty Images

MadridJuan Antonio Bayona ha promès, en recollir el Goya al millor director per 'Lo imposible', que el premi el donaria a María Belón, la protagonista de la història real que va inspirar la pel·lícula. Ella, per la seva banda, té pendent una altra promesa: dedicar el Goya a les 230.000 víctimes del tsunami i llançar-lo al mar.

Belón no vol dir on, encara que confessa que tots els mars són un mateix mar i no cal tornar a Tailàndia, on va viure la tragèdia i, alhora, el miracle el Nadal del 2004, quan els cinc membres de la seva família van sobreviure a la catàstrofe natural.

Bayona havia protagonitzat minuts abans un dels moments més emocionants de la gala, mostrant autèntica sorpresa per la seva victòria en una cerimònia dominada per 'Blancaneu', de Pablo Berger, i baixant al pati de butaques per regalar el guardó a Belón.

"Estava sorprès, i vosaltres, també", ha advertit amb humor als periodistes. "Portàveu setmanes opinant qui se'l havia d'emportar", ha afegit el director, que el va perdre quan va estar nominat per 'El Orfanato'.

A Bayona no li importa que el seu Goya acabi al fons del mar. "D'alguna manera va venir d'allà", ha dit un defensor del cinema ambiciós i que ha recreat de manera colpidora el tsunami que va destruir les costes del sud-est asiàtic i el trastorn emocional dels afectats.

El director considera que és important que el cinema "mantingui el teixit industrial" i ha agraït que "l'Acadèmia hagi pujat a l'onada d'aquest tipus de cinema".

Bayona ha estat prudent amb les seves paraules en una gala amb molta reivindicació política. "Cal afrontar les coses d'una manera àmplia. El Govern no facilita les coses, però cal lluitar més enllà, amb bones pel·lícules i amb ambició artística", ha assegurat.

stats