Seguretat als museus

Itàlia augmenta la seguretat dels museus i apujarà el preu de les entrades

El ministre de Cultura anuncia mesures immediates en resposta a les accions dels activistes contra el canvi climàtic

Els activistes d'Última Generació després de llençar sopar de verdures damunt 'El sembrador' de Van Gogh
2 min

BarcelonaApujar el preu de les entrades per ajudar a finançar un increment de les mesures de seguretat. Aquesta ha estat la resposta del govern italià als recents atacs d'activistes climàtics al patrimoni cultural. "La violència insensata i gratuïta, cada vegada més freqüent, contra el nostre patrimoni cultural ens obliga a reforçar i a repensar com protegir-lo", ha assegurat el ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano. "Una de les mesures més immediates serà protegir amb vidre tots els quadres. Tenint en compte l'enorme patrimoni a protegir, aquestes mesures representaran un cost considerable per a les arques del Ministeri i de tota la nació que, lamentablement, comportarà un augment del preu de les entrades", ha afegit Sangiuliano.

El ministre de Cultura del govern d'extrema dreta italià ha lamentat que "la indignació d'uns pocs violents" recaigui sobre tots els italians i, en particular, sobre els que "vulguin anar a veure una bona exposició". El passat dijous, un grup d'activistes van tirar farina a un cotxe dissenyat per Andy Warhol que estava exposat a Milà i, a Roma, van tirar sopa de pèsols a un quadre del pintor holandès Vincent van Gogh, El llaurador, que no va patir cap dany perquè estava protegit amb vidre. Les últimes setmanes s'han succeït altres accions a Alemanya, Austràlia, França, Països Baixos, el Regne Unit o Espanya.

El passat 5 de novembre, dues activistes de l'organització Futuro Vegetal es van enganxar les mans als marcs dels quadres de Francisco de Goya al Museu del Prado La maja vestida i La maja desnuda. Entre els dos quadres van escriure el missatge "+1,5 ºC", per alertar sobre "la pujada de temperatura mundial que provocarà un clima inestable i greus conseqüències a tot el planeta". Les dues obres estan exposades a la sala 038 i després dels fets els vigilants les van desallotjar. Des d'aleshores el museu ha augmentat les mesures de seguretat. El passat 13 de novembre li va tocar al Museu Egipci de Barcelona: dues activistes militants de Futur Vegetal "van banyar" amb un líquid que simulava el petroli la vitrina que protegia la rèplica d'una mòmia faraònica. El museu barceloní va posar una denúncia als Mossos.

Més seguretat i sancions més dures

Davant les accions dels activistes contra el canvi climàtic, molts museus han incrementat les mesures de seguretat, però fins ara cap govern havia anunciat un encariment de les entrades. Christina Haak, responsable dels museus públics de Berlín, ha explicat que els treballadors han rebut formació específica per fer front a les accions dels activistes. Al Museu Barberini, de Postdam, una ciutat alemanya propera a Berlín, després que es produís una acció contra un quadre de Monet es van augmentar les mesures de seguretat: ara les jaquetes i les bosses, siguin de la mida que siguin, s'han de deixar a l'entrada. Abans es podia entrar amb bosses petites. Alemanya també estudia endurir les sancions contra aquestes accions contra el patrimoni i fins i tot prohibir que s'hi accedeixi amb dispositius mòbils.

Sigui com sigui, els vigilants ara estan molt més alerta. El passat 27 d'octubre, el Museu d'Orsay de París va aturar una dona que portava una samarreta on es llegia "Just Stop Oil" abans que fes servir l'ampolla plena de sopa que portava en una bossa.

stats