L'atac rus a Ucraïna refreda la inauguració d'Arco, però no els ànims dels col·leccionistes
La fira arrenca amb una de les millors jornades dels últims anys i els galeristes segueixen atents les notícies de la guerra
MadridLa invasió russa d'Ucraïna també ha agafat per sorpresa els professionals d'Arco, un dia després que la fira arrenqués amb optimisme, amb els passadissos dels pavellons 7 i 9 plens a vessar i vendes substancioses, tal com comenten diversos galeristes. Els atacs han fet que el rei Felip VI hagi anul·lat la seva assistència a la inauguració oficial de la fira per presidir el Consell de Seguretat Nacional espanyol i que l'hagi inaugurat la reina Letícia en solitari, amb més contenció i un seguici més curt que altres anys. A dins l'esperava el ministre de Cultura, Miquel Iceta, fent fotos al retrat de Pedro Sánchez de Rikko Sakkinen, que encara no havia trobat comprador. També ha visitat la fira la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.
Pel que fa a l'impacte de la guerra en el mercat de l'art, d'entrada els galeristes lamenten sobretot l'impacte humà i estan a l'expectativa del que pugui passar amb les vendes, encara que sembla que els punts més dèbils del mercat són les crisis econòmiques com les del 2008 i el coronavirus. "Tinc moltíssima por", deia la galerista Helga de Alvear, que de petita va patir els estralls de la Segona Guerra Mundial. "És una qüestió molt seriosa, no pots saber què pensarà Putin en els pròxims cinc minuts", explicava. De Alvear no descartava continuar comprant, després de les vuit peces que ja havia adquirit dimecres per al seu museu a Càceres; entre els col·leccionistes que ha convidat a Arco no n'hi ha de russos.
En canvi, a la galeria Sabrina Amrani havien tret del magatzem per lluir-la a l'estand l'obra de l'artista russonord-americana Anastasia Samoylova, la guanyadora del primer KBr Photo Award per la seva mirada sobre l'economia mundial, el canvi climàtic i les friccions entre l'home i la natura. L'obra en qüestió és un muntatge fotogràfic amb fragments de vistes de Venècia i dofins, és a dir, un tema als antípodes de les escenes crues d'una guerra.
On la guerra sí que podria tenir un impacte negatiu si s'allarga és en el mercat. "No crec que la invasió russa d'Ucraïna afecti el mercat en general, tret que el procés s'endureixi molt", diu Mercè Ros, galerista de Marlborough, on dimecres van viure una molt bona jornada de vendes, sobretot d'obres de Juan Genovés, gràcies als col·leccionistes espanyols. "Si el conflicte es resol aviat, que és el que esperem, no hauria d'afectar el mercat. El coronavirus sí que va tenir una afectació molt directa en el mercat, fins i tot abans del confinament, però processos com els de la invasió russa a Ucraïna no acostumen a tenir una incidència molt directa", explica Ros.
Oportunitat per al mercat d'art
"Sí que es va notar en el mercat la crisi del 2008, però no crec que la invasió d'Ucraïna es noti en el mercat internacional, tot i que sí en llocs específics", apunta Violant Porcel, de la galeria alemanya Esther Schipper. Per al galerista Marc Domènech, l'impacte de la crisi entre Rússia i Ucraïna en els mercats pot ser una oportunitat per al mercat de l'art: "Pensant-ho fredament, ara és molt oportú invertir en art perquè els mercats borsaris s'estan desplomant i l'art es presenta més que mai com un valor refugi", explica. Una de les raons per les quals ara és un bon moment per invertir en art és la fermesa: "Després de la pandèmia també hem vist que el mercat de l'art aguanta totes aquestes vicissituds perquè és més estable", diu Domènech, que va viure la jornada de dimecres com una de les millors dels últims anys.
En canvi, per al president de 9915, Asociación de Coleccionistas Privados de Arte Contemporáneo, Jaime Sordo, sí que podria ser negatiu. "No hem d'oblidar que l'art contemporani, a més de ser un sector més de l'economia, és una disciplina que constantment pren el pols a la realitat –explica–. Quan es desferma un conflicte d'aquestes característiques ens esquitxa a tots. Ha passat amb el mercat borsari perquè el conflicte ha fet que les borses es desplomin i per descomptat pot afectar el col·leccionisme en la mesura que és una part viva de la societat". "La invasió d'Ucraïna ens ha agafat per sorpresa aquest matí, és una notícia tristíssima i no s'ha de perdre l'esperança de trobar una solució dialogada", desitjava Gerardo van Waalwijk, un arquitecte de família holandesa establert a Sitges que és un dels joves col·leccionistes més destacats de l'Estat. Però tot i l'impacte, té previst continuar comprant: "Qui és col·leccionista de debò, no deixa de col·leccionar mai, és una passió".