La intervenció del pressupost per part del govern espanyol atura més de 30 actuacions del departament de Cultura
La mesura afecta els comptes del Servei de Biblioteques i de la Institució de les Lletres Catalanes
BarcelonaEl departament de Cultura de la Generalitat ha fet una valoració global de les actuacions que no podrà dur a terme davant de la intervenció de la caixa catalana per part del govern espanyol. En total la Generalitat no podrà tirar endavant una trentena d'accions, entre les quals hi ha la restauració de la Seu Vella de Lleida, valorada en 830.000 euros; l'adquisició de fotografies del fons documental Cabanes emmarcada en el Pla Nacional de Fotografia, per 297.000 euros, i la compra de fons d'art en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, a la qual es preveia destinar 101.000 euros.
La Generalitat també ha hagut de renunciar a organitzar exposicions itinerants i d'arts visuals en equipaments municipals. "És un atemptat que afecta tots els ciutadans de Catalunya", afirma el conseller de Cultura, Lluís Puig, sobre les mesures del govern espanyol. Les actuacions s'havien de desenvolupar entre octubre i desembre. La intervenció també afecta la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que ha donat a conèixer la situació a través de Twitter.
A més, s'han intervingut tots els comptes del Servei de Biblioteques, a través dels quals duia a terme les funcions de suport a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Això suposa que no es poden executar la majoria d'activitats i projectes previstos fins a final d'any, entre les quals hi ha jornades professionals, treballs tècnics preliminars del catàleg i la posada en marxa del carnet únic. "En països civilitzats aquesta mesura vol dir atemptar contra la llibertat d'accés al saber i a la informació", lamenta Puig, que assenyala que "si es deixen de destinar recursos a les biblioteques segurament es busca que no es llegeixin llibres".
L'ordre de l'Estat afecta també el procés de digitalització de la Biblioteca de Catalunya i els projectes Arca i Cofre, valorats en 102.000 euros. Així mateix, també impedeix la posada en marxa d'actuacions de foment de la llengua catalana i accions de consolidació de jaciments arqueològics arreu del territori, unes actuacions que costen 49.000 euros.