L'Institut del Teatre acomiada el professor que va enviar a la Fiscalia
Malgrat que el ministeri fiscal va arxivar el cas, la institució considera "greu" el comportament del docent en l'àmbit acadèmic
BarcelonaUn any i vuit mesos després d'apartar de la docència el professor Boris Dausà per indicis d'assetjament sexual, l'Institut del Teatre (IT) ha tancat el seu expedient disciplinari i l'ha acomiadat. La Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals, que va activar-se arran dels casos d'abusos i assetjament destapats per l'ARA, ha conclòs que el comportament del docent "constitueix una falta administrativa continuada de caràcter molt greu, tipificada en el text refós de l’estatut bàsic de l’empleat públic". La comissió també estableix que "les seves pràctiques i actitud són contràries a diversos principis ètics i de conducta del mateix estatut". Per tot plegat, la Diputació de Barcelona –de la qual forma part l'IT– ha decidit tirar endavant amb l’acomiadament disciplinari del professor i aplicar-li una sanció de tres mesos de suspensió de sou i feina.
Segons l'IT, el docent "ha incomplert de manera reiterada en el temps l’obligació de vetllar per la salut i la seguretat de l’alumnat de l’Institut del Teatre". L'IT diu que el professor mantenia "una praxi de relació personal amb l’alumnat inadequada" i que utilitzava el context acadèmic "per generar un entorn intimidatori, que provocava malestar i incomoditat a l’alumnat". A més, el centre reprova al docent "la falta de transparència i d’informació de determinats aspectes organitzatius i pedagògics que duia a terme sense coordinació amb l’equip directiu". L'IT va obrir l'expedient disciplinari el juny del 2021, després de recopilar les instàncies dels alumnes, i al setembre va posar l'informe a disposició de la Fiscalia Provincial de Barcelona.
En aquell informe, al qual va tenir accés l'ARA, la comissió deia que el professor va repetir des del 2012 “pràctiques que s’escapen de la finalitat docent” i que sovint “comporten un contacte físic invasiu amb connotació sexual”. La comissió va comprovar que aquestes actituds anaven lligades “a l’alteració conscient i persistent del rol docent”, fet que creava confusió a l’alumnat i permetia al professor “propiciar situacions d’excessiva proximitat” i “arribar fins i tot a fer propostes sexuals a algun alumne”. Ho feia en activitats tant dins com fora de l’aula, mostrant-se com un amic i sobrepassant “el que hauria de ser el comportament del docent”.
El març passat la Fiscalia va arxivar el cas. El ministeri fiscal va resoldre que "no hi ha prou indicis" que Dausà "hagi comès delicte d’assetjament sexual", tot i que es va reconèixer que el docent va tenir "actituds i comportaments de caràcter sexualitzat respecte a l’alumnat", unes actituds denunciades que "no comporten la intervenció del dret penal". Arran de la conclusió de la Fiscalia, l’Institut del Teatre va reprendre la instrucció de l’expedient disciplinari el maig passat i ara ha conclòs amb l'extinció del vincle laboral amb el docent. La Fiscalia també va investigar 12 exdocents de l'IT per assetjament sexual i abús de poder. El ministeri fiscal també va arxivar aquells casos, argumentant que no resulta justificada "la disposició de diligències ni l’exercici de l’acció penal" en relació amb els fets denunciats i alhora s’especifica que molts dels fets descrits en els expedients que el centre va traslladar "han prescrit".