Cultura05/05/2022

Instal·lacions efímeres i realitat augmentada al Festival d'Arquitectures

"Arquitectura és tot el que ens fa sentir individu i col·lectiu", diu la directora artística del Model, Eva Franch

BarcelonaEls arquitectes poden fer molt amb poc: l'estudi Maio ha convertit la plaça Catalunya en una gran cuina urbana –veurem com reaccionen els coloms– i els estudis Lea Atelier i Takk han transformat en un viver mòbil (l'Arca de la convivència) la llosa de formigó on hi va haver la seu provisional del Mercat de Sant Antoni durant la rehabilitació. Aquestes són dues de les cinc instal·lacions de la primera edició del festival d'arquitectura Model. "L'arquitectura és tot allò que ens fa sentir individu i col·lectiu", diu l'arquitecta Eva Franch, directora artística del festival juntament amb la també arquitecta Beth Galí i l'investigador cultural José Luis de Vicente.

La cuina es farà servir per preparar àpats amb aliments recuperats i per reflexionar sobre l'impacte del menjar en les ciutats i per pensar què es podria fer si existissin les cuines públiques, mentre que l'Arca de la convivència ja atrau insectes i ocells; és a dir, recorda que els humans no som els únics habitants de la ciutat i fomenta el diàleg entre espècies.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa austeritat es pot observar en les altres instal·lacions: la plataforma que envolta el pilar del monument a Antonio López perquè la ciutadania se'l faci seu, d'Ojo Estudio, tot i que no s'hi pot accedir amb cadira de rodes, i l'aixecament fet amb fils de les construccions que hi ha hagut al llarg de la història al solar dels antics jutjats de Barcelona, de l'estudi Flexoarquitectura. També és senzilla la plataforma de la plaça Reial que acollirà debats i una fira de llibres d'arquitectura. L'economia de mitjans acaba sent un manifest: cal estalviar recursos i la vida i les persones són molt més importants que els formalismes.

Cargando
No hay anuncios

El Model està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i és la primera gran fita de la ciutat en el camí cap a la celebració de la capitalitat mundial de l'arquitectura el 2026. Inclourà fins al dia 15 activitats com debats, rutes i tallers amb més de 120 arquitectes, antropòlegs i pensadors nacionals i internacionals per crear "nous imaginaris" i fer front als reptes de les ciutats al segle XXI, com diu la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. "Amb aquest festival Barcelona fa un acte de justícia amb la que ha sigut una de les passions d'aquesta ciutat, la reivindicació i fer arquitectura, fer urbanisme, fer ciutat", subratlla.

Per a la degana del COAC, Assumpció Puig, sobretot és important que amb el festival la gent sigui conscient del paper social de l'arquitectura. "L'arquitectura té uns valors que és important que la ciutadania conegui", explica. "El festival vol ser un espai de reflexió no només en l'àmbit de Barcelona, sinó també internacional, i posar damunt la taula temes importants, conflictes urbans, socials i polítics que es poden articular a través de l'arquitectura i es poden reenfocar", adverteix Franch.

Cargando
No hay anuncios

La programació del festival també inclou cinc instal·lacions de realitat augmentada en les quals no hi ha límits. Entre aquestes, l'estudi ON-A converteix el monument a Colom en un gran arbre a l'entrada d'un gran Parc Blau imaginari, mentre que a l'Arc de Triomf se celebren les fites ignorades del moviment LGTB amb una versió ensucrada del monument.

Cargando
No hay anuncios