Una carta inèdita informa que Colom ha tornat amb èxit de les Índies
També surt a la llum un segon document diplomàtic entre Castella i Portugal sobre el repartiment dels territoris descoberts
BarcelonaEl 3 d'agost del 1492 Cristòfor Colom va sortir del port de Palos de la Frontera (Huelva) amb destinació a les Índies, un viatge del qual va tornar amb èxit, com s'informa en una carta inèdita que, més de cinc segles després, s'ha localitzat a l'Arxiu Històric de la Noblesa de Toledo, especialitzat en la conservació i recollida de fons nobiliaris. La missiva anava acompanyada d'un segon document que aborda la necessitat d'entesa entre els regnes de Castella i Portugal per aconseguir el control dels territoris descoberts.
Es tracta de dues cartes de caràcter diplomàtic, escrites en portuguès i dirigides pel rei Joan II de Portugal a Ferran el Catòlic. En la primera, el monarca lusità informa "sobre la venyda del almyrante de les Yndias" –com diu en castellà en el dors– després de l'arribada de Colom a Lisboa.
La directora de l'Arxiu Històric de la Noblesa, Aranzazu Lafuente Urién, assegura a Efe que són dos documents "originals i inèdits" que fins ara es desconeixia que existissin perquè no estaven registrats als inventaris. Totes dues missives s'han trobat durant els treballs de tractament tècnic dels fons de la família Maldonado –que van ser dipositats en comodat en aquest arxiu el 2010–, a la qual Lafuente agraeix la confiança.
Lafuente assegura que aquestes dues cartes es poden considerar l'inici de les relacions diplomàtiques entre Portugal i Castella, que posteriorment donarien lloc a la signatura del Tractat de Tordesillas, en virtut del qual els dos regnes es van repartir les zones de navegació i conquesta de l'oceà Atlàntic i del Nou Món.
La primera missiva trobada –datada el 3 de maig del 1493– és el primer document oficial en què es diu que Colom ha arribat a terra després de tornar "amb èxit" del seu viatge a les Índies. El rei Joan II hi diu que enviarà un ambaixador a la Cort de Barcelona. "Muy alto y muy excelente poderoso príncipe hermano [...] llegó aquí, con fortuna de mar, a nuestro porto de la ciudad de Lisboa, don Cristóbal, vuestro almirante, que holgamos mucho de ver y mandar tratar bien per ser cosa vostra", reprodueix Lafuente Urién.
L'altre document –datat el 23 de maig del mateix any– és la continuació de les relacions entre els dos regnes. Parla de l'arribada d'un ambaixador de Castella a Lisboa. També hi diu el rei portuguès dona ordre "para que ninguna carabela y navío de nuestros reinos y fuera de ellos vayan ahora y nuevamente donde Cristóbal Colón" i que cal parlamentar per "limitar los mares, islas y tierras vuestras y nuestras", segons reprodueix la directora de l'arxiu.