15 imprescindibles de FiraTàrrega 2019

La 39a edició de la cita degana de les arts de carrer a Catalunya arrenca aquest dijous a la nit amb una reflexió sobre l'espai públic

'Trópico de Covadonga', de Rodrigo Cuevas
i Antoni Ribas Tur
05/09/2019
4 min

BarcelonaTeatre de carrer, 'performance', circ, música en viu... Us proposem 15 espectacles imprescindibles de la nova edició de FiraTàrrega.

1. 'Espai públic: transformació social, resistència, creació'. Aquesta edició té la novetat que l'espectacle inaugural estarà precedit per una conferència, en la qual participaran el filòsof Xavier Antich i la coreògrafa i directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, que parlaran sobre si l'espai públic és un reducte contra les derives populistes i economicistes. La xerrada la moderarà la directora del Centre de Cultura de Contemporània de Barcelona (CCCB), Judit Carrera.

2. 'Finale', de la companyia Delrevés Dansa Vertical. Després de la conferència inaugural dues ballarines desafiaran la gravetat ballant peces clàssiques com 'El llac dels cignes' i 'El trencanous' suspeses en una paret.

3. 'Mission Roosevelt', de Tony Clifton Circus. Una 'performance' reivindicativa en què el públic farà un recorregut per Tàrrega en cadira de rodes, amb l'objectiu de trencar amb el tabú de les cadires de rodes.

4. 'Teia', de Júlia Farrero i Puig. Un solo de circ íntim inspirat en la tradició pirinenca de les falles. L'artista convida el públic a un ritual situat entre els records familiars i les contradiccions de l'ésser humà.

5. 'Excalibur i altres històries d'animals morts', dels Hermanos Picohueso. L'espectacle té el format d'un programa televisiu en directe per parlar en clau satírica de com diverses epidèmies i altres catàstrofe han creat una situació de pànic col·lectiu. Entre els elements que hi apareixen hi ha una ovella clonada, unes rens siberians descongelats a causa del canvi climàtic i una corresponsal 'espacial' que fa de narradora.

'Bidaia', de la companyia Hortmuga

6. 'Paseo urbano: Tàrrega', d'Itsaso Iribarren & Germán de la Riva. Una passejada performativa per redescobrir Tàrrega des d'una mirada poètica i contemporània. Els participants portaran uns auriculars sense fils amb els quals sentiran diversos àudios i ambients sonors. Entre la visita guiada, la dansa, la poesia, l'art i el turisme.

7. 'Trópico de Covadonga', de Rodrigo Cuevas. El tercer espectacle de l'agitador folklòric asturià. Després de cèlebre 'El mundo por montera', Cueva segueix fusionant el món rural i ancestral amb el cabaret i la 'performance'.

8. '1+1+1', de Laurié Bérubé, Xavier Laliberté i Elwin Roland. Tres artistes avalats per l'Escola Nacional de Circ de Mont-real capgiren amb acrobàcies el fet quotidià de caminar. "Per què hem de caminar? I fins quan?", es pregunten.

9. 'Áureo', de la companyia Uparte. Una peça d'acrobàcia, equilibri i moviments per a tots els públics. Combina acrobàcia, barra russa i malabars, i la manipulació dels objectes que formen l'escenografia.

10. 'C’est pas là, c’est par là', de la companyia Galmae. La companyia s'inspira en com es van sentir durant una manifestació a Seül el 2015 per crear una 'performance' que vol ser una metàfora de la vida i en què el públic és una part activa.

'Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria',  de Glòria Ribera

11. 'La lluna en un pot (un espectacle incomprès)', de La Petita Mamaluga. Un cant a l'optimisme per a tots els públics –des dels nadons fins a la gent gran– que fusiona música en directe, dansa, teatre i tecnologia. La lluna és el lloc que ha triat la companyia per parlar dels racons emocionals més profunds. L'espectacle també vol ser una reflexió crítica sobre les programacions de teatre infantil.

12. 'Paparazzi', de la companyia Paral·lel Ensemble. Un muntatge lúdic i participatiu inspirat en la 'performance' radiofònica que va fer Orson Welles amb 'La guerra dels mons', de H.G. Wells. Està format per una narració radiofònica (92.3 FM) en sincronia amb un recorregut per la trama urbana. Durant el recorregut el públic trobarà diversos escenaris diferents on es plantegen dramatúrgies al voltant del fet urbà, la ràdio i la col·lectivitat.

13. 'Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria', de Glòria Ribera. Després que alguns estudis revelessin que la llet de vaca podria ser més perjudicial que la cocaïna, Glòria Ribera es pregunta, en clau de cuplet, juntament amb Amalia Calderón, què passaria si una de les drogues més perilloses i perjudicials fossin legals i les subministressin als més dèbils?

14. 'Bidaia', de la companyia Hortzmuga. Un espectacle de carrer amb música i dansa sobre la crisi dels refugiats al gran parc d'atraccions Europa. L'objectiu de la companyia és que el públic reflexioni sobre les fronteres i el sedentarisme.

15. 'The good place', de Marcel et ses Drôles de Femmes. Una successió de números de circ divertits i pocs habituals que evoquen el mon dels 'peep show' abans que fossin obertament sexuals, quan eren onírics i nostàlgics.

stats