Homenatge a l'exponent poètic rossellonès Josep Sebastià Pons
BARCELONAAlbert Mestres oficiarà aquest vespre l'homenatge de la comunitat literària catalana a Josep Sebastià Pons (Illa, 1886-1962), un dels màxims exponents de la poesia rossellonesa, en el cinquantenari de la seva mort. L'existencialisme prematur del poeta va proporcionar al director una visió orgànica i viva de la naturalesa, que és el fil conductor de Senyor Gripau, Senyora Mort . L'Institut d'Estudis Catalans acollirà aquest espectacle, que anirà precedit de la presentació de l'obra de Pons a càrrec del filòleg Joan Peytaví, amb el títol Llegir, rellegir Pons. Un escriptor a la mida d'un país .
Amb la veu i la paraula com a protagonistes -"la dramatúrgia no supera mai la poesia i li dóna el seu espai en tot moment", destaca Mestres-, les actrius Aina Huguet i Neus Pàmies acompanyaran els poemes amb subtils jocs interpretatius. Mestres ha fabricat un circuit que evoca una "metàfora sobre el pas del temps, la vida i la mort" i que comença amb els ametllers florint entre finals d'hivern i principis de primavera. A continuació, els animals, la naturalesa i els sorolls de l'estiu acabaran desembocant en la tardor, quan apareix la Faula de la mort . D'altra banda, el compositor barceloní Marc Egea s'unirà a l'espectacle amb música improvisada.
Tot i sentir-se francès, Pons "va mantenir la flama de la literatura en català a la Catalunya Nord", "més enllà de les fronteres administratives", recalca el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo. Una de les motivacions de Mestres per crear un espectacle auster però dens és que la seva poesia no defalleix: "És d'una regularitat en excel·lència increïble".