La pífia històrica de l'Oscar a 'La La Land' i els altres 9 moments de la gala
"Warren, què has fet?", li cridava mig en broma Jimmy Kimmel a Beatty en veure que el premi s'havia atorgat equivocadament a 'La La Land'
BarcelonaUn error monumental
"No és cap broma. S'ha produït un error. 'Moonlight' ha guanyat l'Oscar a la millor pel·lícula". Amb molta esportivitat, el productor de 'La La Land' feia aquesta sorprenent afirmació a l'escenari del Dolby Theater de Los Angeles quan ja feia 5 minuts que s'havia anunciat que el musical havia guanyat el premi a la millor pel·lícula. Warren Beatty, que havia anunciat el premi juntament amb Faye Dunaway, era escridassat mig en broma pel presentador de la gala, Jimmy Kimmel ("Warren, què has fet?") i reconeixia l'error. "He obert el sobre i he llegit "Emma Stone, per 'La La Land'", per això he trigat tant a dir-ho, no intentava ser graciós", deia Beatty. I sembla que així ha sigut, algú li ha fet arribar el sobre del premi a la millor actriu en lloc del de millor pel·lícula. I mentre els periodistes de tot el món reescrivien les cròniques a tota pastilla, Barry Jenkins, director de 'Moonlight', acceptava el premi així: "Clarament, això no ho hauria imaginat ni en els meus somnis". Kimmel, com sempre, posava la nota d'humor i seny: "Ja sabia que d'alguna forma aconseguiria arruïnar la gala. Però no oblidem que això és només una cerimònia de premis i que així hem tingut uns quants discursos d'agraïment més".
Apoteòsic Justin Timberlake
Els Oscars que han acabat de la forma més surrealista han tingut un inici sensacional: Justin Timberlake cantant el seu 'hit' 'Can't stop the feeling' mentre baixava les escales del Dolby Theater, ha posat el públic a ballar com no es recordava des que Pharrell Williams va cantar el seu 'Happy' fa uns anys. Timberlake ha actuat una estona a l'escenari però també s'ha barrejat amb el públic (inclosa la seva dona) i ha provocat moments espontanis que han sigut carn de 'gif' (l'impassible Ryan Gosling, l'esforçat Jackie Chan, l'eufòric Javier Bardem) i ha acabat llançant el micro al presentador, Jimmy Kimmel, que l'ha felicitat. "Si els teus companys de N'Sync han vist l'actuació, segur que et deixen tornar a la banda", ha dit. Un començament apoteòsic i molt original.
Un monòleg perfecte
Jimmy Kimmel s'ha lluït des del primer moment amb un monòleg ple d'ironies en què planava l'ombra de Trump però que no ha estat dominat per la seva figura. Kimmel ha al·ludit a la divisió que viuen els Estats Units post-Trump ("La gent espera que algú ens uneixi. Però aquesta nit només tenim un Braveheart aquí, i no crec que ell ens uneixi", ha dit mirant de reüll el polèmic Mel Gibson), va ha recordat que la gala dels Oscars la miraven en directe "250 països que ara odien el nostre" i fins i tot ha donat les gràcies al president Trump. "Recordeu quan l'any passat semblava que els Oscars eren racistes?", ha ironitzat. Però també ha bromejat sobre les pel·lícules: "Aquest any, els negres han salvat la NASA i els blancs el jazz", al·ludint a 'Figuras ocultas' i 'La La Land', i s'ha enrigut del dramatisme de 'Manchester frente al mar' (“Quan busques 'Manchester frente al mar' a Amazon t'informa que els usuaris que han buscat la pel·lícula també compren antidepressius”). Però el gran moment del monòleg ha arribat quan Kimmel ha demanat un "aplaudiment immerescut" per a una "actriu sobrevalorada" i tot l'auditori ha ovacionat una Meryl Streep que no sabia on ficar-se.
Els elogis enverinats de Kimmel a Damon
Fa anys que Jimmy Kimmel i Matt Damon exploten la seva falsa rivalitat en televisió i els Oscars no han sigut l'excepció. El presentador aa anunciat que enterrava la destral de guerra amb l'actor. "Fa molt que ens coneixem. Aleshores jo era el més gras!", ha dit, i ha elogiat la seva generositat per cedir el rol protagonista de 'Manchester frente el mar' a Casey Affleck. "És un gran gest d'algú que tothom sap que és molt egoista". Però la gran revenja de Kimmel ha arribat en un vídeo d'homenatge a una de les pitjors pel·lícules de Damon, 'Un lloc per somiar', ple de floretes enverinades del presentador. Després, quan Damon intentava presentar un premi, l'orquestra apujava el volum i el feia callar. Quan la càmera baixava al fossar, esclar, allà era Kimmel, dirigint els músics.
Uns turistes es colen als Oscars
Els guionistes s'han tret de la màniga un moment realment inesperat: han agafat un grup de turistes que visitaven Hollywood en el típic bus turístic i els han portat enganyats als Oscars perquè coneguessin les estrelles. Una parella negra que no parava de fer fotos amb el mòbil ha acaparat el moment i fins i tot han aconseguit que Denzel Washington els declarés oficialment casats. "És el Denzel, així que és legal", bromejava Kimmel. El gag ha sigut divertit però una mica forçat i la xarxa s'ha omplert de tuïts que posaven en dubte la veracitat de l'escena.
Pluja de llaminadures
En un intent d'omplir la cerimònia de moments singulars, al llarg de la nit han caigut del sostre del Dolby Theater bosses de llaminadures i dolços en petits paracaigudes. L'objectiu no era altre que buscar la reacció sorpresa del públic, un altre esforç descarat de forçar imatges curioses que alimentin la set de mems de la xarxa.
Els tuits dolents
Kimmel ha recuperat un dels segments més corrosius del seu 'late night': la lectura de tuïts ofensius per part dels actors a qui van dirigits els atacs. Emma Stone n'ha llegit un què afirmava que en totes les pel·lícules té l'aspecte "d'una puta addicta al 'crack'", Jeff Bridges un que mantenia que "l'actor porta pantalons molt menys del que la gent es pensa" (i ha admès que era cert); Tilda Swinton ha llegit un tuït que comparava la seva cara amb la d'un gos i Robert De Niro un que el criticava per seguir interpretant gàngsters i no avis ("Ja interpreto avis, ves-te'n a la merda", ha replicat l'actor, enfurismat). Un altre tuït entremaliat ha sigut el que ha escrit Kimmel a Trump en directe, preocupat perquè el president encara no havia tuitejat res de la gala. "Estàs despert?", li ha preguntat. "Meryl diu 'hola'", ha afegit en un altre tuït.
El guanyador absent
Complint els pronòstics, 'El viajante' ha guanyat el premi al millor film de parla estrangera, però el seu director, Asghar Farhadi, no l'ha recollit. El cineasta iranià havia decidit no assistir a la gala com a protesta pel vet migratori de Trump al seu país. En la seva absència s'ha llegit un comunicat breu però contundent. "Dividir el món en les categories de 'nosaltres' i 'els altres' l'únic que fa és provocar por. És una justificació per a l'agressió i la guerra", afirmava el comunicat del director. Sense ni tan sols ser present, ha sigut un dels protagonistes de la nit.
El discurs de Viola Davis
No hi ha cerimònia dels Oscars sense discurs emotiu que posi el públic dempeus. En una edició sense gaire emoció (tret de la decepció de l'equip de 'La La Land' i la sorpresa del de 'Moonlight'), el candidat més ferm a discurs de la nit és el de Viola Davis en recollir el premi a millor actriu secundària. "La gent em pregunta quines històries vull explicar. I jo dic que exhumem els cossos. Exhumem les històries de la gent que va tenir grans somnis i mai va veure aquells somnis realitzar-se, gent que va enamorar-se i va perdre", ha exclamat l'actriu, amb tanta emoció que en acabar, Kimmel, ràpid de reflexos, ha apuntat: "Viola Davis acaba de recollir l'Oscar a la millor actriu i d'aconseguir una nominació per als pròxims Emmy".
Gael García Bernal, contra el mur
En una gala en què potser no hi han hagut tantes al·lusions espontànies a Trump com s'esperava per part dels presentadors dels premis i els guanyadors, una de les més destacades ha sigut la de Gael García Bernal. L'actor mexicà, que presentava els premis a la millor pel·lícula i al millor curt animat, ha aprofitat per pronunciar-se en en contra del mur que Donald Trump vol construir entre els Estats Units i Mèxic. "Com a mexicà, com a immigrant, com a treballador, estic en contra de qualsevol mur", ha afirmat.