Patrimoni

La UPF incorpora 3.000 fragments de papirs procedents d'Egipte

Entre els documents destaca l'evangeli en copte més antic que es conserva

ARA
i ARA

BarcelonaLa Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha incorporat al seu fons gairebé 3.000 fragments papiracis procedents d'Egipte, que abracen prop de 25 segles d'història. N'hi ha en diferents llengües i sistemes d'escriptura, però en destaca especialment un evangeli en copte sahídic, el més antic que es conserva. Data del segle V i manté la seva enquadernació original. “Es tracta d’un document molt important, perquè és un còdex conservat amb enquadernació, i pel seu significat en la història de la bíblia copta”, apunta Alberto Nodar, professor agregat del departament d’Humanitats de la UPF, investigador principal del projecte de papirologia de la Universitat i conservador de la col·lecció papirològica Palau-Ribes. “I és molt curiós perquè té els evangelis de Lluc, Marc i Joan, però li falta el de Mateu, que s’ha identificat en una altra col·lecció”, explica Nodar.

Entre els fragments destaca també un rotlle escrit en hieràtic amb un text funerari i restes carbonitzades d’un arxiu administratiu grecoromà de l’Egipte. Nodar explica que els documents pertanyien a comunitats monàstiques que en aquell moment funcionaven com les cèl·lules de l'administració de la vida d'Egipte: "Proporcionen una visió molt directa i personal de com es vivia en molts àmbits, no només en el vessant espiritual, sinó també econòmic". Hi ha des de textos literaris, profans i bíblics, fins a documents de caràcter administratiu, passant per escrits màgics i escolars.

Cargando
No hay anuncios

Tota aquesta col·lecció de papirs la va adquirir el papiròleg, professor i biblista Josep O’Callaghan, membre de la Companyia de Jesús, a Egipte entre els anys 1964 i 1970. Recentment ha estat cedida per la Companyia de Jesús a la UPF a través d’un contracte de comodat signat l’abril del 2024 i d’una durada de vint anys prorrogables.

Cargando
No hay anuncios

El fons de la col·lecció papirològica Palau-Ribes, que es conserva en una sala lateral de l’edifici del Dipòsit de les Aigües de la UPF, està inventariat i és accessible en versió digital, gairebé completament, en el portal web de la plataforma DVCTVS, juntament amb la col·lecció papiràcia de l'Abadia de Montserrat i la de la Fundació Pastor a Madrid. Les tres col·leccions han constituït el nucli documental sobre el qual ha desenvolupat la seva tasca un grup d'investigadors, a través dels respectius projectes, sota el lideratge de Nodar.