'In memoriam'

Orfes del Joan Baptista, d'en Culla i del Dr. Culla

El funeral de comiat a l'historiador congrega al monestir de Sant Cugat una àmplia representació del món polític, periodístic i cultural

Sant Cugat del Vallès"Perdoneu l'expressió, però en Culla ho va deixar tot lligat i ben lligat, també aquesta cerimònia". Amb aquesta picada d'ullet historiogràfica, l'abat de Poblet, Octavi Vilà, ha retratat aquest divendres l'historiador Joan B. Culla, mort als 71 anys a causa d'un càncer que se li va declarar fa una dècada i que en l'últim any i mig l'havia anat debilitant. El funeral, solemne i molt concorregut, celebrat al monestir de Sant Cugat, l'han oficiat set capellans, amb Vilà i mossèn Carles Cahuana al capdavant. En l'homilia, Cahuana, que ha assistit espiritualment el difunt en les darreres setmanes, ha glossat la seva fortalesa a l'hora d'acomiadar-se: "Creia que ja havia fet tot el que havia de fer, i ha marxat serè i agraït a Déu i a la vida".

En el mateix sentit s'ha expressat el seu deixeble i marmessor, el també historiador Adrià Fortet, que ens ha declarat a tots "orfes" del que per a uns era el Joan Baptista, per a molts –inclosa la seva esposa, Imma Cervià– en Culla i per a altres el Dr. Culla. Si el passat setembre, en el multitudinari i sentit homenatge públic que se li va fer al CCCB, va agrair totes les mostres d'afecte i reconeixement com un "equipatge preciós per al viatge que ara em resta fer", Fortet ha fet avinent que "ell, amb la seva obra i la seva honestedat intel·lectual, també ens deixa un equipatge poderós per continuar el camí d'aquest país, Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

El moment més emotiu, carregat de sinceritat i simpatia, ha estat quan la vídua, Imma Cervià, energètica, ha agafat la paraula i, adreçant-se a l'absent, ha dit: "Ha estat un privilegi ser la teva companya durant 33 anys de matrimoni i 5 de festeig. Sé que ens retrobarem, Culla... i no és una amenaça". Ho ha expressat després de recordar als assistents, amb un somriure, "el seu caràcter fort" però també, "encara que no ho semblés, la seva humilitat", i d'esmentar l'anècdota dels inicis de la relació, quan ell li va fer saber que s'hauria d'acostumar a passar molts caps de setmana anat de congressos de partit en partit. "Vaig arribar a votar en un i tot!"

La cerimònia ha acabat amb el cant del Virolai i amb la Simfonia del Nou Món de Dvorak, interpretada a l'orgue per Lluís Mir, tot tal com ho havia pensat en Culla, que "amb la seva mort ens ha donat una darrera lliçó magistral de dignitat i lucidesa", ha dit l'abat de Poblet, també historiador i amic del difunt. "Viure la mort amb serenor no és una contradicció, és un signe de saviesa, que juntament amb la passió per la història, per l'Imma i pel país és el que ha guiat la vida d'en Culla".

Cargando
No hay anuncios

Entre els presents, a més dels familiars, hi havia moltes autoritats, amics, historiadors i periodistes. En les primeres files, els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, i els actuals consellers Laura Vilagrà, Joaquim Nadal i Carles Campuzano. També del camp polític, des de Josep-Lluís Carod-Rovira fins a Pilar Rahola, Josep Rull, Meritxell Borràs, Jaume Giró, David Fernàndez o Joan Vallvé, a més de l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, entre molts altres. Del món acadèmic i cultural, Borja de Riquer, Quico Vilanova, Josep M. Muñoz, Manuel Jorba, Maria Campillo, Mita Casacuberta, Quim Curbet i un llarg etcètera, mentre que del món mediàtic hi han acudit deixebles, amics i admiradors com Antoni Bassas, Esther Vera, Vicenç Villatoro, Núria Terribas, Salvador Cardús, Salvador Alsius, Xavier Graset, Ariadna Oltra, Josep M. Ureta, Josep Gifreu, Ferran Rodés, Enric Marín, Joan Maria Piqué, Albert Solé, Daniel Romaní i molts altres. Tots un mica orfes a partir d'avui.