Cinema

Una història d'amor entre volcans guanya el DocsBarcelona

El festival de cinema documental tanca la seva 25a edició amb 45.000 espectadors

Katia Krafft al volcà de  Krafla, a Islàndia  en el film Fire Of Love
ARA
28/05/2022
2 min

Fire of love, de Sara Dosa, ha estat reconegut amb el Docs a la millor pel·lícula, dotat amb 5.000 euros. En aquesta èpica història d’amor d’una parella d’exploradors que es juga la vida per filmar els volcans, el jurat ha destacat “la forma en què treballen elegantment amb el material d'arxiu per construir la història del seu amor, treball i passió, i com els protagonistes passen de ser científics interessats en els volcans a apassionar-se l'un per l'altre, i a dotar-se de les seves noves eines científiques per evitar futures morts per catàstrofes naturals”. En aquesta 25a edició, s'han pogut veure vint-i-nou llargmetratges i dotze curts i el festival ha tingut 45.000 espectadors. Joan González, director del festival, ha destacat que el 60% de la programació i dels projectes d’Indústria han tingut una dona com a directora o productora.

El jurat també ha atorgat una menció especial a Myanmar diaries, un poderós crit de denúncia d'un conjunt d'escriptors i directors contra les atrocitats del general Min Aung Hlaing a Myanmar. “Ens mostra un calidoscopi de protestes de patiment i desaparició que ens obliga a enfrontar-nos amb un crit d’ajuda dirigit a nosaltres i al món. També ens presenta una forma assagística i creativa d’enfocar una nova forma narrativa”, ha assegurat el jurat.

Robin Bank d'Anna Giralt s'emporta el Premi del Públic

El Premi del Públic ha sigut per a Robin Bank d'Anna Giralt. El film posa el focus en Enric Duran, el Robin Hood català, que va robar mig milió d’euros als bancs i va donar-los a projectes socials.

El Docs Latitud ha premiat la producció catalana El vent que ens mou, de Pere Puigbert, un cant a la vida quotidiana de l’Empordà i una experiència sensorial a la terra del vent. El premi, dotat amb 3.000 € en treballs de postproducció de la mà d’Antaviana Films, reconeix la millor pel·lícula d’aquesta secció, dedicada a la producció de la península Ibèrica i l'Amèrica Llatina. El jurat ha destacat “la seva mirada aguda, que, juntament amb un delicat tractament del so, aconsegueix commoure'ns en el més íntim": "Pocs elements, però molt precisos, tan sols gestos quotidians de gran sensibilitat, retraten temes universals i atemporals com la vida i la mort i la relació de l'ésser humà amb el seu lloc a la terra”.

El Docs Amnistia Internacional és per a The territory, debut en la direcció d’Alex Pritz, una immersió a la selva amazònica i un retrat de la impunitat, l’abús de poder i la destrucció del planeta. El Premi Nou Talent - Filmin, destinat als directors debutants de la Secció Oficial Panorama i dotat amb 4.000 €, és per a Rebellion, de Maia Kenworthy i Elena Sánchez Bellot, “per la forma en què les directores segueixen un grup d’activistes contra el canvi climàtic per mostrar que molt possiblement actuar radicalment és l’única manera d’evitar la imminent destrucció del planeta”. El film mostra els orígens del moviment ecologista amb un accés inèdit al seu nucli dur.

La producció catalana Erasmus in Gaza, de Chiara Avesani i Matteo Delbò, s’endú el Premi del Jurat Jove DocsBarcelona - Reteena, atorgat per a joves d’entre 16 i 21 anys.

stats