50 anys de la mort de Picasso

Hi haurà un regal picassià per a Barcelona

"No volem amagar res sobre Picasso", diu Miquel Iceta en la seva visita al museu barceloní

Miquel Iceta i  Emmanuel Guigon durant la visita al Museu Picasso de Barcelona
3 min

Barcelona"Hem intentat preparar la celebració sense amagar res i aprofundint en tot", ha assegurat avui dissabte, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, durant la visita que ha fet al Museu Picasso de Barcelona en el 50è aniversari de la mort del pintor. El museu barceloní és una de les institucions que participa en la Celebració Picasso 1973-2023. Ho farà amb l'exposició Miró-Picasso que s'inaugurarà l'octubre del 2023 i es podrà veure fins al febrer del 2024. "Serà una gran exposició amb una gran repercussió internacional, ja que tindrem préstecs de museus d'arreu del món i de col·leccions privades", ha assegurat el director del museu, Emmanuel Guigon. L'exposició, que es fa amb la col·laboració de la Fundació Joan Miró, vol mostrar la relació entre els dos artistes, que van ser amics i l'obra dels quals s'entrellaça sovint.

La celebració del 50è aniversari de la mort de Picasso acabarà amb un regal per a Barcelona. Fa temps que Guigon batalla perquè Bust de dona jove, una pintura excepcional fruit dels mesos que Picasso va passar a Gósol el 1906, vingui a la capital catalana. El museu barceloní no té gaires obres del pintor en aquest poble del Berguedà, on va estar l'estiu i primavera del 1906, i que el va marcar profundament. D'aquí la insistència de Guigon de poder-la mostrar. Finalment, arribarà a Barcelona la primavera del 2024 i es quedarà en dipòsit. "El que ara estem negociant és per quant de temps serà aquest dipòsit", ha assegurat Guigon. El quadre formarà part d'una exposició sobre l'època de Gósol de Picasso, però es quedarà més enllà de l'exhibició. L'obra, que va ser decomissada al banquer Jaime Botín el 2015 perquè la volia treure il·legalment d'Espanya, actualment està exposada al Museu Reina Sofia. Per tant, a Barcelona, arribaria quan acabés l'exposició del museu madrileny Picasso 1906. La gran transformació, el març del 2024.

Iceta ha explicat que Celebració Picasso 1973-2023 és possible gràcies a la col·laboració dels governs espanyol i francès i a la família del pintor. Amb motiu de l'efemèride l'obra de Picasso viatjarà per diferents continents, i es faran mig centenar d'exposicions. El ministre de Cultura ha destacat, especialment, la de la Corunya, perquè posa el focus en l’etapa formativa i mostra una faceta no gaire coneguda de l’artista. Iceta ha recordat que el museu barceloní va néixer gràcies a la generositat del pintor. "Va deixar un immens llegat i són falses les polèmiques sobre de qui és Picasso; Picasso és del món", ha assegurat. "Va néixer a Màlaga, va morir a França i la seva gran eclosió com a pintor global es va produir a París", ha afegit.

Picasso i les dones

El ministre de Cultura ha recordat Picasso com una persona compromesa, amb obres com el Guernica, que ha esdevingut un símbol que moltes generacions han fet seu. Ha reconegut també la controvèrsia sobre la seva relació amb les dones. "Picasso va ser un personatge corprès per les seves pròpies passions humanes i amb una relació controvertida i tempestuosa amb les dones". El pintor, segons Iceta, va ser una persona amb contradiccions: "Picasso estava travessat per passions enormes i desbordades que expliquen, en part, les característiques de la seva obra".

La relació amb les dones és present en molta de la seva obra. Des de la seva mare i la seva germana, que va ser la seva primera model –al museu hi ha un centenar d'obres entorn de la seva figura–, fins a les seves esposes i amants. I, de fet, la historiografia associa algunes de les seves èpoques pictòriques amb aquestes dones. Guigon recorda que hi ha molt de debat al voltant de la seva relació amb les dones i que el museu n'és partícip: "Segurament va ser masclista, però com molts altres homes de la seva època", diu.

stats