'Hamilton', el musical que ha revolucionat Broadway
Sense grans estrelles i a ritme de hip-hop, l’obra que ha seduït Nova York narra la revolució americana
BarcelonaLin-Manuel Miranda és un compositor, raper, lletrista i actor que ha revolucionat Broadway amb Hamilton. El públic i la crítica han aplaudit amb entusiasme l’obra d’aquest novaiorquès de família porto-riquenya, que no només firma el llibret i les cançons, sinó que també interpreta el protagonista. Hamilton ha guanyat 11 premis Tony, un Pulitzer i un Grammy. És l’obra que tothom vol veure: l’han aplaudit la família Clinton i Obama, Robert de Niro o Madonna. Per lluitar contra la revenda d’entrades els productors asseguren que s’han vist obligats a apujar els preus: la butaca més cara ara costa 746 euros.
Miranda farà la seva última representació el 9 de juliol per encarar altres projectes. Però tot fa pensar que l’èxit fulgurant d’aquesta obra, estrenada el febrer de l’any passat al Public Teatre i que ara es pot veure al Richard Rodgers, continuarà. De moment el teatre té penjat el cartell d’entrades esgotades per a totes les funcions. Però ¿com Miranda ha aconseguit l’amor incondicional de crítica i públic?
La història de Hamilton, i Miranda ha tingut l’admiració dels historiadors pel seu rigor i l’acurat retrat que fa d’aquest heroi nord-americà, és atractiva. Hamilton va ser un autodidacte d’origen humil, nascut al Carib, que va lluitar al costat de George Washington. Podia haver arribat a ser president però va morir en un duel davant el seu gran rival Aaron Burr. Miranda, doncs, explica bé la història d’un dels pares fundadors dels Estats Units i ho fa de manera revolucionària: a ritme de hip-hop i rap. Fins ara els pocs intents que hi havia hagut de portar el rap a Broadway havien fracassat. Però l’actor i raper ha aconseguit integrar aquest gènere musical dins la història amb èxit. Tenia experiència prèvia, només té 35 anys: el 2008 es va emportar un Tony al millor musical i un Grammy al millor àlbum per In the heights, una crònica de la vida a Brooklyn.
El repartiment de Hamilton tampoc és gaire usual. Broadway té fama de tenir uns equips actorals majoritàriament de gent blanca. “El nostre repartiment és com és Amèrica ara”, va dir Lin-Manuel Miranda en una entrevista. “És una manera d’introduir tothom a la història i deixar tots els prejudicis que algú pugui tenir sobre els pares fundadors a la porta d’entrada”, va afegir. És una història sobre immigrants creada per fills d’immigrants. Algunes frases del musical, llargament aplaudides, com “Els immigrants fem la feina”, han entrat a format part del debat polític sobre la immigració. No és la primera vegada que Miranda contribueix a portar dalt l’escenari i entre l’audiència persones que no són blanques. Els protagonistes de In the heights eren famílies llatines.
Sigui com sigui, Hamilton ha enamorat tothom, està generant setmanalment uns ingressos d’1,6 milions d’euros i pot canviar la percepció sobre com i què ha de ser un musical.