Sortir de nit, visitar un museu i fer un tapersex romà
La Nit dels Museus busca atraure nous públics en una jornada de portes obertes amb concerts, espectacles, ‘performances’ i tallers
Barcelona“Per créixer hem de traspassar les nostres pròpies línies”. Tal com explica el director de la Fàbrica de Creació La Escocesa, Kike Bela, els museus surten de la rutina i demà obren les portes amb l’objectiu d’ampliar-se i conquistar nous visitants. La Nit dels Museus arriba a la novena edició amb una jornada carregada d’activitats culturals per demostrar que l’art i la festa també poden anar de bracet. Concerts, espectacles, performances i tallers se sumen a l’al·licient de poder visitar les exposicions de manera gratuïta dissabte de les set de la tarda a la una de matinada. A més, aquesta edició comptarà amb la col·laboració per primera vegada de deu fàbriques de creació de Barcelona. “Els artistes seran allà, podran explicar què han fet i faran participar el públic”, diu Bela.
La Nit dels Museus ha viscut un creixement constant des que va començar el 2008 i ha servit per fomentar noves visites. “Durant aquesta nit, entre 8.000 i 10.000 persones omplen el museu, i és gent que no ve mai”, explica el director del MNAC, Pepe Serra. En aquesta edició hi haurà 83 centres a l’àrea metropolitana de Barcelona que se sumen a l’extensa oferta d’arreu de Catalunya.
Sota la lluna plena
L’art sota les estrelles
La nit més artística de l’any coincidirà amb la lluna plena i els museus seran l’escenari ideal per veure-la des d’una perspectiva diferent. El Jardí Botànic de Barcelona oferirà una visita guiada sense il·luminació artificial i una observació d’estels amb l’acompanyament musical del grup de jazz Free Time Band.
Els tarragonins podran seguir l’itinerari nocturn El viatge a la constel·lació Museu per vuit centres de la ciutat. I Lleida tindrà una visita guiada nocturna per descobrir la comunitat de monjos guerrers que van viure al castell templer de Gardeny.
Viatge a l’antiga Roma
Emocions amb boda i sexe
La part més picant de la nit arribarà gràcies a les tradicions romanes. El Museu de Mataró donarà cabuda als impulsos més íntims amb dues prostitutes romanes que viatgen per l’Imperi amb les lliçons d’Ovidi, el gran mestre de l’amor, i oferiran un xou amb tapersex incorporat. Per als més romàntics, el Museu d’Història de Catalunya recrearà una boda romana. I els visitants del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona es convertiran en actors i coneixeran el teatre romà de Tàrraco.
Ser artista per un dia
Per embrutar-se les mans
Les famílies que vulguin viure des de dins les creacions artístiques tindran opcions per triar i remenar. L’artista Sixe Paredes conduirà una obra col·lectiva a la Fundació Miró, on els visitants pintaran una paret en el marc de la nova col·lecció Joan Miró. Per als pintors més experimentats, el Museu de Sant Feliu de Guíxols ha organitzat un concurs de pintura ràpida. L’obra de l’artista Luz Broto és un forat que travessa el Macba i servirà perquè els nens i nenes puguin jugar i experimentar amb l’arquitectura de l’interior i l’exterior de l’edifici. Els joves de fins a 18 anys tindran un taller creatiu al mateix museu. A més, l’Institut del Teatre obre les aules amb tallers de teatre musical, de construcció de teatrins, de teatre corporal i de dansa.
Arts escèniques
Les exposicions cobren vida
La directora de l’obra de teatre Pretty, Marilia Samper, segueix buscant idilis impossibles amb el lligam de peces dramàtiques i objectes exposats que oferirà al Museu del Disseny. Valeria Guglietti també unirà diverses disciplines i recrearà escenes de grans pel·lícules amb ombres xineses al Museu del Cinema de Girona. El ballarí Manuel Rodríguez presentarà un número sobre la distorsió al Macba. El circ arribarà al castell de Montjuïc i al Museu de Ciències Naturals de Barcelona de la mà de l’Ateneu de Nou Barris i La Central del Circ. I el mag Hausson actuarà al Museu Frederic Marès.
Noves tecnologies
Aplicacions interactives en 3D
El públic més jove podrà viure una aventura en primera persona al Museu Agbar gràcies a una aplicació amb la qual els visitants podran conèixer el centre a través d’una història interactiva. Els usuaris es posaran a la pell de dos germans bessons que han de complir una missió i decidiran quins passos han de seguir en cada moment. Origen, disponible per a iPhone i Android, fusiona l’experiència real i la ficció i requereix una visita al museu per completar-la. L’aplicació es basa en una tecnologia que permet a l’usuari avançar visitant les diferents parts del Museu Agbar.
Els museus també s’introdueixen a les xarxes socials amb concursos de fotografia per mitjà de l’aplicació Instagram. Els museus de l’Alt Empordà organitzen la segona edició del certamen en què premien la fotografia que rebi més “m’agrada”. Per altra banda, el Museu de Solsona també premiarà la millor imatge capturada al llarg de tot el cap de setmana. El Museu de les Cultures del Món oferirà una intervenció multimèdia a càrrec d’artistes residents a l’Hangar i el CosmoCaixa oferirà la projecció en 3D d’ El somni de volar.
Música
Una banda sonora a ritme de jazz
La Nit dels Museus també és un terreny excel·lent per a la música. Els equipaments custodien objectes i obres d’art, i dissabte regalen al públic peces també impactants, però efímeres. Els amants de la música contemporània tenen una cita al Museu Etnològic, on, amb la col·laboració de La Caldera, actuaran Carles Santos i Inés Borràs. Els visitants que vulguin experimentar amb estils diferents han d’anar al Recinte Modernista de Sant Pau: hi trobaran la dansa hindú de The Lindy Hoppers Band, la coral de gòspel We Clap i el grup Illa Carolina. També hi haurà música en un altre dels edificis modernistes més emblemàtics de Barcelona: el CaixaForum ha convidat el trio de jazz contemporani Threejay. Hi ha museus on és inevitable trobar concerts aquesta nit: el Museu Pau Casals, al Vendrell, oferirà diversos recitals als jardins.
De copes
Ratafia, vi i solidaritat
Entre exposició i exposició, alguns museus també ofereixen experiències més lleugeres per gaudir de la cultura més etílica. Els joves d’entre 18 i 21 anys podran participar en un tast de vins al Vinseum de Vilafranca. El Museu de Cardedeu oferirà un taller per elaborar la ratafia típica del centre.
El Museu Marítim de Barcelona se solidaritza amb els refugiats de la Mediterrània i, en el marc del projecte Mar, Mort, Mans, convida els visitants a prendre una cervesa amb els voluntaris de Proactiva Open Arms, l’ONG que treballa a l’illa de Lesbos i a la qual es destinaran els beneficis de la trobada.
Familiar
Activitats per a tots els públics
El MNAC ha perdut una pàgina d’un manuscrit il·lustrat on apareixen dibuixats un munt d’animals. Les pistes per trobar-la estan escampades entre les pintures de la col·lecció d’art romànic. Aquest enigma és una de les activitats que proposa el museu perquè els més petits es posin a la pell d’un detectiu i explorin el centre en família. La companyia Jordi Bertran oferirà un espectacle de titelles inspirat en la màgia de Joan Brossa al Museu de Granollers i el CaixaForum hi posarà el toc de cinema amb la projecció de curtmetratges d’animació.
Rutes a l’aire lliure
Per als que no tinguin ressaca
Els museus també surten a l’aire lliure i ofereixen rutes per activar el cos i per contemplar les obres d’art naturals del paisatge. El Museu de les Terres de l’Ebre organitza dues rutes: la de dissabte es farà en bicicleta i permetrà gaudir del paisatge cultural del delta de l’Ebre, i diumenge tocarà caminar al voltant de la serra del Montsià.
Els que vulguin gaudir de l’art a l’aire lliure però prefereixin no gastar forces poden visitar el patrimoni històric de Calafell, que ofereix portes obertes dissabte.
L’aire, la terra, l’aigua i el foc són els elements principals d’ Orígens, una activitat familiar amb contes i experimentació que dóna a conèixer el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet i el Paratge Natural de Poblet.
La repesca
Grans obres imperdibles
La d’aquest dissabte no és la millor nit per anar a un museu si es vol veure una exposició amb calma, però sí que és una bona ocasió per anar-hi i deixar-se contagiar d’un ambient festiu, encara que s’hagi de fer cua i sigui una mica difícil moure’s dins les sales. A l’espera de l’exposició central de l’Any Ramon Casas, que es podrà veure a la tardor al Museu de Maricel de Sitges, el Museu del Modernisme de Barcelona es capbussa en els diferents vessants de la trajectòria de l’artista amb l’exposició Ramon Casas. La vida moderna. Una curiositat: segur que al davant de la monumental Entrada a la plaça de toros de Madrid s’hi formarà una aglomeració semblant a la que hi ha dins del quadre.
Una altra visita ineludible a un altre gran mestre de l’art català: Joan Miró. Aquest dissabte Montjuïc és una festa museística i l’expedició al Museu Nacional es pot culminar amb una visita a la nova i flamant col·lecció permanent de la fundació de l’artista. De baixada, és l’hora de recuperar una última exposició, la que l’Institut del Teatre dedica a Rosa Novell, la gran dama lletraferida del teatre català.