Art

El Guggenheim de Bilbao compra 'La Senyora Lenin i el Rossinyol' de Baselitz

Va iniciar la seva pròpia revolució pictòrica als anys 60, amb les pintures al revés

La senyora Lenin i el Rossinyol
Eugènia Sendra
04/12/2010
2 min

BarcelonaEl Museu Guggenheim de Bilbao ha comprat una sèrie de setze pintures de l'artista alemany, finalitzades el 2008, segons ha anunciat l'agència EFE. 'La Senyora Lenin i el Rossinyol', peces de gran format sobre blanc i amb pizellades de color o sobre un fons negre, aplica la inversió del personatges, una revolució artística que va iniciar als anys seixanta.

Les obres retraten dues figures invertides, amb el penis al descobert i les mans reposant sobre les cuixes. Baselitz, inspirant-se en 'Els pares de l'artista', d'Otto Dix, recorre a referències històriques i representa a Lenin, conegut per les seves disfresses, i Stalin, pel seu interès per la poesia i la seva veu. Però les obres també tenen un contingut autobiogràfic: l'artista teina deu anys quan, en el marc de la Segona Guerra Mundial, Dresde va ser bombardejada i la seva família es va haver de refugiar.

De sempre, Georg Baselitz ha volgut ser un pintor revolucionari. Primer va canviar-se el nom original, Hans-Georg Kern, per adoptar el de la seva ciutat; va decidir fer-se artista, en contra de la voluntat dels seus pares; i el 1969, amb l'obra 'Bosca al seu cap' va iniciar un trencament amb la figuració i la narrativitat amb la voluntat de crear un nou estil figuratiu. La seva aposta van ser les figures invertides. "Cap quadre, cap paper, té de per sí una orientació natural. És una convenció i jo he arribat al fet que es poden fer quadres de manera que es contradigui aquesta convenció, invertint els motius", ha afirmat l'artista en alguna ocasió.

Als anys vuitanta, la reputació internacional de Baselitz com a artista en contra de la línia dominant en l'art contemporani el va consolidar com a referent per a les noves generacions d'artistes alemanys dels anys vuitanta, els neo-expressionistes (Neue Wilden). A l'actualitat, Baselitz resideix i treballa entre Baviera, Alemanya i Itàlia.

stats