Premis literaris
Cultura30/11/2016

Eduardo Mendoza guanya el Cervantes

L'escriptor barceloní ha dit que el premi, dotat amb 125.000 euros, és un "final de trajecte feliç", i ha afegit que això no vol dir "que deixi d'escriure"

Jordi Nopca
i Jordi Nopca

BarcelonaL'escriptor Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943) ha guanyat el premi Cervantes, dotat amb 125.000 euros, segons ha fet públic el ministeri de Cultura. La trajectòria de Mendoza va començar el 1975 amb la publicació de la novel·la 'La verdad sobre el caso Savolta', i des de llavors ha publicat una quinzena de novel·les més, entre les quals hi ha 'La ciudad de los prodigios' (1986), 'Sin noticias de Gurb' (1990) i 'Riña de gatos' (2010), amb la qual va guanyar el premi Planeta.

Mendoza, que actualment viu a Londres, ha ofert una roda de premsa on ha dit que la concessió del Cervantes és "un final de trajecte feliç", i ha afegit que això no vol dir "que deixi d'escriure".

Cargando
No hay anuncios

El jurat del premi ha destacat que amb la publicació de 'La verdad sobre el caso Savolta' "va inaugurar una nova etapa a la narrativa espanyola". Així, asseguren que la novel·la "va retornar al lector el plaer pel relat i l'interès per la història, que ha mantingut al llarg de la seva brillant carrera com a novel·lista", hereu de l'estela de la "millor tradició cervantina". També reconeixen que "posseeix una llengua literària plena de subtileses i ironia, cosa que el gran públic i la crítica sempre han reconegut, a més de la seva extraordinària projecció internacional".

És un autor d'una gran popularitat entre els lectors, amb una obra on abunda el sentit de l'humor, especialment a la saga del seu detectiu anònim, que està formada per cinc novel·les, entre les quals hi ha 'El misterio de la cripta embrujada' (1979), 'El laberinto de las aceitunas' i la recent 'El secreto de la modelo extraviada' (2015). “Sóc un autor que porta els tatuatges i el gamberrisme per dins”, afirmava l'any passat. Tota l'obra novel·lística d'Eduardo Mendoza està publicada a Seix Barral, segell de Planeta.

Cargando
No hay anuncios

Entre els guardons de l'autor barceloní hi ha la Creu Sant Jordi (1995), el premi Nacional de Cultura de la Generalitat (2013) i el premi Franz Kafka (2015).

Entrevista: “Intento desmuntar la construcció tan banal que tenim de les coses”

Cargando
No hay anuncios

Un premi amb molt poques dones

El premi Cervantes és, actualment, el de més prestigi de les lletres en llengua castellana, i al llarg dels seus 40 anys d'història ha premiat majoritàriament autors espanyols –un total de 22–, però també 6 mexicans –entre ells, Carlos Fuentes (1987) i Fernando del Paso (2015)–, 4 argentins –com Jorge Luis Borges (1979) i Ernesto Sabato (1984)– , 3 xilens –cas de Nicanor Parra (2011)– i 3 cubans, entre els quals hi ha Alejo Carpentier (1977), i el peruà Mario Vargas Llosa (1994).

Cargando
No hay anuncios

És un dels premis literaris amb menys dones al palmarès: la primera va ser María Zambrano (1988), seguida de Dulce María Loynaz (1992), Ana María Matute (2010) i Elena Poniatowska (2013). Els autors catalans que l'han aconseguit –tots, de Barcelona– són Juan Marsé (2008), Ana María Matute (2010) i Juan Goytisolo (2014).