SECTOR EDITORIAL

Grup 62 se'n va a Planeta

Es preveuen canvis imminents en la participació accionarial de La Caixa i Enciclopèdia Catalana

REPARTIR ELS TREBALLADORS  Dels 100 treballadors del grup, 50 estaran ubicats a l'edifici de Planeta i 20 al carrer Pedro i Pons. Els 30 restants seguiran gestionant el magatzem.
Jordi Nopca
08/03/2013
3 min

BarcelonaTot i que fa mesos que es parla del canvi de seu de Grup 62, les sospites no es van fer oficials fins ahir a la tarda. El trasllat es farà efectiu abans del 28 de març: segons informaven fonts del sector editorial, "la part del personal que es dedica a serveis -els departaments d'administració, de drets d'autor, d'informàtica i de redacció- anirà a l'edifici del Grupo Planeta, a Diagonal 662". Un segon grup, integrat pels "editors del grup, consell editorial, presidència i departament de premsa s'instal·larà en unes oficines del carrer Pedro i Pons", a tot just cinc minuts de l'edifici de Planeta.

Aquest trasllat a la seu de Planeta obliga a pensar que el reequilibri de les accions és imminent. Si fins a l'agost del 2006 La Caixa tenia el 89% de les accions, a partir d'aquell moment Enciclopèdia Catalana i Planeta van entrar al grup, cadascun amb una participació del 34%. A data d'avui, els percentatges no han variat: la Caixa manté el 30% amb què es va quedar el 2006, Planeta i Enciclopèdia Catalana comparteixen el 68% restant a parts iguals, que és complementat per un 2% propietat d'accionistes històrics. Fonts de La Caixa i d'Enciclopèdia Catalana desmentien ahir que hi hagués cap novetat: "Només es tracta d'un canvi de seu". Ara bé, cal dir que el local de Peu de la Creu que fins ara ocupava el grup és propietat de l'entitat bancària. Els escenaris de futur amb més possibilitats passen per una reducció de les accions de La Caixa i la redistribució de la resta. Pel que sembla, la vocació d'Enciclopèdia Catalana és mantenir el mateix percentatge que Planeta, tot i que també es podria donar el cas que el grup presidit per José Manuel Lara acabi tenint un paquet d'accions més gran. El conseller Ferran Mascarell apuntava a l'ARA que "el procés que s'està produint anirà raonablement bé: Planeta no té cap interès a aprimar el sector editorial català i La Caixa farà un paper d'absolut garantista".

El gran grup editorial català

Grup 62 està format per 18 segells editorials, bona part dels quals en llengua catalana. És el cas de Columna, Empúries, Proa, Pòrtic, Edicions 62 i Estrella Polar, tot i que també n'hi ha algun que edita en castellà, com El Aleph i Salsa Books. Des de finals de gener, els 25 comercials de la distribuïdora del grup, Un x Un, ja es van traslladar a la seu de Diagonal, ja que se'ls va acabar el contracte de lloguer del local del Raval que ocupaven, molt a prop del de Grup 62. Els 75 treballadors restants es repartiran de la següent manera: 25 aniran a Diagonal, una vintena a la nova seu de Pedro i Pons i la trententa restant continuaran al magatzem.

L'espai que ocupava Grup 62 fins ara, d'uns 2.000 m, serà reduït notablement: entre la planta de Planeta que ocuparan i l'espai de la nova oficina de Pedro i Pons, superaran per poc els 1.000 m. "Encara no hi ha prevista una data d'inauguració de la nova seu, però procurarem que sigui com més lluny de Sant Jordi millor -asseguraven les mateixes fonts, que també confirmaven que, a curt termini, no hi ha previst prescindir de cap dels treballadors-. Les capacitats de Planeta són molt bones per al projecte català. És un dels grups editorials més importants del món".

Pel que fa a mantenir els segells, es podria donar el cas que un desaparegués "a causa del seu mal funcionament: la conjuntura econòmica és complicada, i caldrà desinvertir en allò que no és interessant per als autors i els lectors". Aquest mateix gener, l'àrea infantil i juvenil ha posat en marxa un nou segell, Fanbooks, que té la voluntat de captar públic adolescent. Ara més que mai, la independència de 62 passa "per la capacitat de no cometre cap error en els llibres que el grup edita".

stats