Cultura30/12/2011

El govern espanyol aprova el reglament de la Llei Sinde i suprimeix el cànon digital

El cànon serà substituït per un sistema de compensació per la còpia privada i es crearà la Comissió de la Propietat Intel·lectual prevista en la Llei Sinde

Ara
i Ara

BarcelonaSoraya Sáenz de Santamaría ha anunciat que se suprimirà el cànon digital, d'acord amb el compromís que el Partit Popular havia manifestat durant la campanya.El cànon serà substituït per un sistema de compensació per la còpia privada que que es desenvoluparà "en un Reial Decret". Així mateix, ha anunciat la creació de la Comissió de Propietat Intel·lectual, en compliment dels estàndards internacionals, per fer front a "l'espoli" de les pàgines d'Internet de descàrrega il·legal de continguts.

La creació de la Comissió de la Propietat Intel·lectual estava prevista en el text definitiu de la Llei Sinde. Aquest organisme estarà dividit en dues seccions. La primera exercirà "les funcions de mediació i arbitratge", que ja existeix en l'actual sistema legislatiu, i la segona estaria formada per sis membres, funcionaris dels ministeris de Cultura, Indústria, Economia i Presidència. La portaveu del govern ha volgut aclarir que "només s'actuarà, i sempre amb la corresponent protecció judicial, davant dels que es lucren de manera indeguda de la propietat intel·lectual d'altres. Només contra aquells que fan negoci amb les descàrregues il·legals" i que aquesta comissió s'ocuparà "de protegir els drets dels propietaris, creadors i altres titulars".

Cargando
No hay anuncios

El reglament aprovat castiga la reincidència dels infractors i està dirigida al webs de descàrregues. El text definitiu de la Llei Sinde que va quedar damunt la taula en el penúltim consell de ministres del govern socialista preveu un model mixt administrativojudicial basat en la denúncia dels titulars de drets i en la Comissió de la Propietat Intel·lectual. El reglament preveu que en el procés que persegueix el tancament de pàgines web que serveixin sense autorització continguts subjectes a drets d'autor, hi ha la intervenció judicial en dos moments. En el primer, el Jutjat Central del Contenciós Administratiu podria intervenir per requerir les dades de l'infractor, que les ha de facilitar l'operador de telefonia en un termini de 48 hores. El segon moment d'intervenció es produiria quan l'infractor no escolti el requeriment de la Comissió de Propietat Intel·lectual. Aquesta es podrà dirigir a l'esmentat jutjat perquè "dicti la interlocutòria autoritzant o denegant l'execució de les mesures", segons el reglament. És a dir, la supressió del subministrament d'internet per part de les operadores.