“El Govern ha incomplert els acords per trobar els nostres morts”
BarcelonaEl 19 de desembre del 2013, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció en què es donava suport explícit al Banc d’ADN, que ha d’ajudar a identificar les víctimes de la Guerra Civil enterrades en fosses comunes. Demanava modificar la llei de fosses per exhumar i identificar els cossos i reivindicava actualitzar el mapa oficial de fosses català. Prop d’un any després, els familiars de desapareguts de la Guerra Civil denuncien que no s’ha fet res. “Han passat deu mesos i, dels quatre punts que es van aprovar, no s’ha fet res. El Govern no ha complert amb els acords per trobar els nostres morts. No podem perdre més temps, els familiars s’estan morint sense poder deixar el seu ADN”, lamenta un dels impulsors del Banc d’ADN, Roger Heredia.
L’últim pas ha sigut posar una denúncia al Síndic de Greuges, en què els familiars es queixen que la Generalitat ha incomplert els acords presos al Parlament. Els familiars recorden el demolidor informe del relator especial de les Nacions Unides Pablo de Greiff. Entre altres coses, De Greiff denuncia la “indiferència” de l’Estat cap a les víctimes de la Guerra Civil i li demana un pla de treball en què detalli com pensa implementar les recomanacions de l’organisme internacional. La resposta ha sigut el silenci.
Els familiars recorden que no tot és responsabilitat del govern espanyol: “La Generalitat és qui té, almenys en un 80%, les competències en els compromisos que les Nacions Unides demanen a l’Estat”, asseguren en un comunicat. Dijous els impulsors del Banc d’ADN presentaran a l’Ajuntament de Barcelona un documental audiovisual sobre les fosses. L’objectiu és aconseguir el suport de més famílies de desapareguts. A Catalunya, hi ha 4.600 famílies al cens de desapareguts i més de 240 fosses identificades.