Cultura19/08/2015

El govern espanyol reprova el veto de Matisyahu al festival Rototom

Israel afirma que l'executiu de Rajoy ha pres "la decisió correcta". L'organització del festival suspèn la roda de premsa que havia d'oferir aquest dimecres i inicia una ronda de converses amb organitzacions jueves espanyoles i internacionals

Efe
i Efe

JerusalemIsrael considera que el govern espanyol ha pres la "decisió correcta" amb la reprovació al veto imposat pel festival Rototom de Benicàssim al cantant nord-americà d'origen jueu Matisyahu. "Estem al corrent del que ha passat a través de la nostra ambaixada a Madrid, considerem la reacció oficial d'Espanya una bona decisió i preferim no afegir res més a la polèmica", ha afirmat aquest dimecres la portaveu d'afers Exteriors israeliana, Emanuel Nahshon.

El govern espanyol, el de la Generalitat Valenciana i l'ambaixada d'Israel a Espanya van reprovar dimarts el veto imposat al cantant Matisyahu, que van considerar una discriminació per la seva condició de jueu.

Cargando
No hay anuncios

L'organització del festival Rototom Sunplash ha iniciat converses amb les comunitats jueves espanyoles i internacionals per la polèmica que ha provocat la cancel·lació de l'actuació del cantant hebreu. També han suspès la roda de premsa que estava prevista per aquest dimecres per explicar la seva postura sobre aquest tema i han afirmat que aviat emetran "una declaració pública institucional".

La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha titllat aquest dimecres al seu compte de Twitter la cancel·lació d'"intolerable", i l'ha definit com un cas de "censura" originada per pressions dels "antisemites". Segons Aguirre, els organitzadors del Rototom han discriminat el cantant i han cedit a les pressions de l'antisemitisme, "una de les primeres manifestacions dels totalitarismes" i "una de les senyes d'identitat de moltes de les formacions de l'esquerra espanyola".

Cargando
No hay anuncios

La polèmica, que va acabar amb la cancel·lació del concert dissabte passat, va anar precedida per una campanya de l'organització Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel del País Valencià, que va demanar als participants al festival Rototom que consideressin assistir-hi si hi anava Matisyahu.

Per a BDS, Matisyahu és "un artista 'reggae' jueu americà que ha participat en festivals 'pro sionistes', ha reconegut que és un amant d'Israel i ha arribat a afirmar que Palestina no existeix". Diversos dels participants van declinar llavors anar al festival si hi assistia Matisyahu, de manera que els organitzadors, després de no rebre cap resposta de l'artista jueu a la petició que li havien fet perquè es pronunciés sobre si Palestina havia de tenir un estat propi o sobre l'ús de la violència, van decidir cancel·lar la seva actuació prevista per a aquest dissabte.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat emès diumenge, la cancelleria israeliana va titllar el BDS d'"antisemita". "Sempre diem que no està relacionat amb la qüestió palestina o els assentaments, sinó amb l'odi als jueus, i el que ha passat n'és una prova", ha afirmat avui el portaveu israelià.

Per la seva banda, el ministeri d'Exteriors espanyol va assenyalar en una nota aquest dimarts que "la imposició del requisit d'una declaració pública, que només a ell li va ser exigida, constitueix una forma d'actuar que violenta la consciència i que, en la mesura que estigui determinada per la condició de jueu de Matisyahu, qüestiona el principi de no-discriminació".

Cargando
No hay anuncios

Una pressió "ofensiva"

El mateix artista es va pronunciar a la seva pàgina del Facebook dient que havia patit una "pressió espantosa i ofensiva" per part del festival per pronunciar-se sobre les seves creences polítiques. Matisyahu es preguntava si "a altres artistes programats se'ls ha demanat que facin valoracions polítiques" i ha assegurat que "cap artista mereix que se'l posi en aquesta situació".

Cargando
No hay anuncios

El Congrés Mundial Jueu (WJC, en anglès), amb seu a Nova York, va expressar també la seva "indignació" i la seva "absoluta perplexitat" per la decisió dels organitzadors del festival. El president de l'organització, Ronald Lauder, va dir diumenge que es tracta d'una mesura "antisemita" i va demanar a les autoritats espanyoles que "condemnessin aquest trist incident i adoptessin les accions apropiades contra els seus responsables".

Des del govern regional de la Comunitat Valenciana, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, van lamentar l'anul·lació del concert del cantant i van defensar la llibertat d'expressió.

Cargando
No hay anuncios

En sentit contrari, s'han pronunciat algunes organitzacions com Pallassos en Rebel·lia, que han rebutjat les acusacions d'"antisemitisme" contra el Rototom Sunsplash i afirmen que el veto al cantant es deu a les seves manifestacions "en què justifica violacions de drets humans per part de l'Estat de Israel i no a la seva identitat ètnica".