El govern espanyol vol que Google pagui per reproduir continguts
El consell de ministres aprova la reforma de la llei de propietat intel·lectual
Barcelona.Ha estat un procés lent i polèmic, però finalment ahir el consell de ministres va donar el vistiplau al projecte de reforma de la llei de la propietat intel·lectual. A partir d’ara començarà la seva tramitació parlamentària i la previsió és que la nova norma, que ha provocat tensions entre ministeris i ha obligat a modificar diverses lleis, sigui vigent el tercer trimestre de l’any. Pocs minuts després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, compareguessin davant la premsa per anunciar la decisió del consell de ministres, ja es va encendre la xarxa.
La ‘taxa Google’
Els agregadors de notícies hauran de pagar una compensació
No és una novetat que un govern intenti que els agregadors com Google News i Yahoo News paguin per reproduir continguts. A Alemanya els agregadors estan obligats a pagar llicències a les empreses editores. A Bèlgica, en canvi, Google no paga, sinó que s’anuncia als mitjans. El govern espanyol opta per una altra via: la compensació. Els agregadors no hauran de demanar cap autorització per reproduir petits fragments d’un text. “Tenen, però, el dret irrenunciable d’una compensació equitativa”, va puntualitzar Wert. El ministre de Cultura no va especificar com es calcularà aquesta compensació als editors i als autors ni les quanties. “És el pas més important que ha fet un govern a Espanya per la protecció de dades”, va dir el president de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols, Luis Enríquez.
Una única entitat de gestió
Un sol ens privat funcionarà com a finestreta única
Un dels grans reptes de la nova llei era regular el funcionament de les entitats de gestió, sobretot després de l’escàndol de la SGAE -el president de l’entitat, Teddy Bautista, va ser detingut per desviar fons-. El govern espanyol planteja crear una finestreta única. “Serà una entitat de caràcter privat i hi participaran totes les entitats de gestió”, va dir Wert. Aquesta nova entitat serà controlada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que repartirà els guanys a cada entitat. La SGAE és crítica: “La llei millora respecte al plantejament inicial, però continua col·locant el sector cultural a Espanya amb desavantatge respecte a altres països”.
Multar els intermediaris
Les sancions podran ser de 300.000 euros i es tancaran webs
Wert va insistir que un dels grans objectius de la nova llei és crear instruments més eficients per acabar amb la pirateria. “Espanya no pot ser Somàlia en temes de pirateria intel·lectual”, va dir. No només es perseguirà les webs que allotgin continguts il·legals sinó també els intermediaris. “Se sancionaran tots els que facilitin enllaços a aquests continguts. D’aquesta manera s’actua contra les entitats que faciliten específicament i massivament els continguts de manera il·lícita”, va puntualitzar el ministre de Cultura. Les sancions contra la pirateria podran anar dels 30.000 als 300.000 euros. Es podran tancar les webs que incompleixin la llei. Wert també va anunciar que es posaran facilitats per denunciar: qualsevol titular podrà demanar a un jutge, per la via civil, identificar el titular d’una pàgina web que estigui oferint contingut il·legal.
El president de l’Associació d’Internautes, Víctor Domingo, va ser molt crític amb aquest punt de la nova llei. “És aberrant criminalitzar l’enllaç. No es resol un problema, sinó que es crea una inseguretat jurídica”, assegurava.
Acotar la còpia privada
Compensacions a l’espera d’una nova normativa comunitària
Després que el Tribunal de Justícia de la UE obligués el govern espanyol a suprimir el cànon digital, perquè el considerava abusiu, es va crear la compensació per còpia privada. Amb aquest canvi, les entitats de gestió van passar de rebre 115 milions d’euros a 5 milions, que es paguen dels pressupostos de l’Estat. “És un sistema transitori, a l’espera d’una harmonització comunitària”, especifica el ministeri de Cultura. Mentre no arriba, però, la nova llei acota el concepte de còpia privada. “Continuen sent privades les reproduccions de CD o DVD comprats, i les gravacions de fonts de televisió o ràdio per a un visionat posterior”, assenyala la llei. En canvi, no es consideraran còpia privada, per exemple, les còpies de les còpies, les que es facin d’un CD prestat o de les cançons baixades d’iTunes.